Wat kun je met Google Foto’s

Een poosje geleden was er bij Google in Amsterdam een event waar de aanwezige bloggers en journalisten beter kennis konden maken met Google Foto’s. Wat is het precies en wat kun je ermee?

google photos app

Google Foto’s is een voortzetting van de foto-stream die eerder aan Google+ gekoppeld was. Er is nu een aparte app voor en er zijn meer mogelijkheden. Google wil dit in de toekomst nog gaan uitbreiden, maar eerst een overzicht wat het kan en doet.

Wat leuke cijfers over ons foto-gedrag:
80% van de Nederlanders maakt meerdere foto’s per week (dit jaar zullen dat zo’n triljoen foto’s zijn)

google 1

We maken vooral foto’s bij:
1 Reizen
2 Geboorte
3 Bruiloft

90% van de mensen bewaart foto’s op verschillende plekken (telefoon, computer, cloud) en foto’s worden niet of nauwelijks geordend.

80% van de mensen heeft daarom moeite om foto’s terug te vinden, terwijl eenzelfde 80% foto’s wel heel belangrijk vindt.

66% deelt foto’s via Social Media, Whatsapp etcetera

Foto’s worden vaak bewerkt met een of meerdere apps. De redenen hiervoor blijken te verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen willen de foto’s geschikter maken voor Social Media, mannen voegen graag een artistiek tintje toe.

Sinds de lancering van Google Foto’s eerder dit jaar staat deze app in de top 10 van meest gedownloade apps vanuit Google Playstore.

google

Tim van de Rijdt legt de functies van Google Foto’s aan ons uit.

Backup

Grootste voordeel is dat al je foto’s op een plek bewaard worden. Voor foto’s tot 16 mp en video tot 1080p is deze opslag onbeperkt en gratis. Wil je foto’s op originele grootte bewaren dan kun je kiezen voor een betaald account.

Je kunt zelf aangeven welke mapjes van je telefoon wel en welke niet automatisch geback-upt worden. Op je telefoon of tablet gaat dit automatisch, er is ook een desktop-uploader zodat je foto’s vanaf je computer ook naar dezelfde plek kunt uploaden.

Zoeken

Zoals uit de cijfers al bleek zijn we vaak op zoek naar foto’s.  Google is al een aantal jaren bezig om onze foto’s automatisch te kunnen categoriseren. Automatisch worden onze foto’s voorzien van zoekwoorden en tags. Sowieso worden je foto’s gerangschikt op plaats en datum, maar je kunt ook door in het invoeren van een zoekwoord, bijvoorbeeld ‘bal’ een bepaalde foto terug vinden. Deze zoekwoorden kun je in je eigen taal invoeren.

Screen Shot 2015-10-24 at 14.41.56

Voorbeeld van een zelf ingevoerd zoekwoord.

Screen Shot 2015-10-24 at 14.51.58

Automatisch gecatagoriseerde foto’s in “Kaatsheuvel”

Vanwege privacy-redenen is het hier in Europa nog niet mogelijk om op een naam te zoeken, in de VS bijvoorbeeld wel.

Assistent

De creatieve assistent doet vanuit al je foto’s en albums voorstellen voor collage’s, animaties/filmpjes en panorama’s. Zijn een aantal foto’s en filmpjes op dezelfde dag genomen dan zal de assistent hier proberen iets leuks van te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je dit nog wil aanpassen of dat je het wil opslaan voor jezelf of wil delen. Onder de filmpjes wordt rechtenvrije muziek gebruikt, delen hiervan kan dus zonder problemen.

Hier een voorbeeld van een automatisch gegenereerde animatie: Onze vakantie naar Scandinavië

Bewerken

Er zijn ook een aantal mogelijkheden om je foto’s te bewerken. Basis bewerkingen zoals licht en bijsnijden, maar ook zijn er een aantal filters beschikbaar om je foto’s op te leuken.

Toen vorige week mijn telefoon na een update hevig in de stress schoot en ik een software repair uit moest voeren vond ik het toch een fijn idee dat, hoewel ik vrijwel zeker was al mijn foto’s naar mijn sd-kaart verplaatst te hebben, er ook online een backup was van de mappen die ik belangrijk vind.
Na het opnieuw installeren van de app en het opnieuw verbinden, had ik ook al mijn foto’s weer tot mijn beschikking, heel handig.

De backup-functie van Google Foto’s is dan ook, ook volgens Google zelf, de grootste functionaliteit, het bewerken is ‘fun’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.