Nutteloze fotografie-accessoires



Fotografie is een dure hobby. De basis-uitrusting kost je al een flinke duit. Toch is de verleiding soms groot om accessoires te kopen die misschien handig lijken, maar die dat uiteindelijk toch niet blijken te zijn. Een rijtje nutteloze fotografie-accessoires.  lensdiertje

Dit is misschien wel de ergste: Het lensdiertje.

Verzonnen om kinderen beter naar de camera te laten kijken. Maar als ik eerlijk ben vind ik dit het doel wel enigszins voorbij schieten. Ze zijn er in vele soorten en maten, maar eigenlijk allemaal even lelijk.

In de categorie statieven zijn dit twee goeie pogingen in de categorie “Lijkt handig, maar is het niet”: Het tentstok-statief en de Gorillapod.

tent tripodgorillapodHet tenst-stok statief is heel klein opvouwbaar, licht en eigenlijk vrij nutteloos: Niet verstelbaar in hoogte, wiebelig en totaal ongeschikt voor iets groters dan je telefoon.

De Gorillapod heeft een aantrekkelijk design en lijkt zo een heel handig ding: Je kunt het overal omheen klemmen en het is makkelijk mee te nemen. Maar alweer: Niet geschikt voor grote camera’s. De aansluiting aan de camera vind ik erg onhandig en het statief in de door jou gewenste vorm krijgen vergt nogal wat gebuig en gestrek.

Een statief gebruik ik zelf niet zo heel vaak, maar als ik er een nodig heb ga ik toch voor een stevige, verstelbare en makkelijk te gebruiken variant.

UV_Filter

Over de zin en onzin van het gebruik van een uv-filter zijn al vele artikelen geschreven. Zelf gebruik ik ze niet, ik vind het zonde van het dure ‘glas’ van mijn lenzen om er een laagje voor te zetten dat toch een stukje scherpte wegneemt. Uiteraard zijn er veel redenen te bedenken om er wel een te gebruiken, maar doe het niet uit gewoonte, maar met een bewuste reden. Wil je er toch een op je lens schroeven? Koop dan een goed filter zodat je zo min mogelijk kwaliteit verliest.

selfie stickDeze is ook vrij absurd: De selfie-stick. Aangeprezen als een accessoire die je in staat stelt om mooie overhead shots en selfies te maken, het lijkt me niet moeilijk om te bedenken hoe je eruit ziet als je te pas en te onpas met deze combi rond loopt.

 

 

 

 

Flitser-accessoires

Met de nieuwere camera’s die ook heel goed bij slechte lichtsituaties kunnen fotograferen merk ik dat ik steeds minder gebruik maak van mijn opzetflitser. Gebruik ik die toch dan is er bijna altijd wel een mogelijkheid om indirect te flitsen via plafond of muur.

De meest gebruikte flitser-accessoire is waarschijnlijk wel het ‘brooddoosje’ of de omni-bounce.

brooddoosjeIn theorie zou dit plastic bakje het licht van de flitser moeten verzachten en verstrooien. In werkelijkheid verlies je aardig wat licht-opbrengst van je flitser en is de lichtbron ten opzichte van je onderwerp nog steeds heel klein en zal het licht nog steeds niet heel veel zachtere schaduwen geven.

 

 

flitser reflector

Dan zou in principe dit origami-werkje nog betere resultaten moeten geven, maar je moet er wel mee gezien durven worden.

 

 

 

 

 

pop up flash diffuserHet grote nadeel van de pop-up flitser op je camera is dat het een heel kleine lichtbron is en dat dat hele scherpe schaduwen geeft. Daarvoor zijn dan weer hele kleine diffusertjes verzonnen.

 

Kleding, appareil en stijl

fotografiekledingTenzij je wekelijks door de modder gaat rollen met je camera zou ik dit soort kleding liever in de rekken laten hangen. Uiteraard superhandig, maar 0,0 punten voor stijl.

 

 

 

 

Ik weet niet precies wat de gedachte achter dit soort sieraden is:

Wil je heel graag dat iedereen meteen ziet dat je ‘iearmbandjests’ met fotografie hebt?
Dan zijn dit soort sieraden misschien wel de goeie manier. Ergens wel wat vreemd, want ik zie bijvoorbeeld weinig IT-ers met toetsenbord-hangertjes oid.

 

 

 

 

 

Bokehhhhh

bokeh shapesFotografen kunnen er heel lyrisch over worden, over de mate en vorm van de onscherpte in foto’s. Met een dergelijke bokeh-kit kun je die onscherpte gebruiken om vormpjes te maken. Leuk voor de kerstkaarten maar verder komt het vaak wat knullig over.

 

Tassen

tasNiet nutteloos op zich maar meestal heb je er binnen een paar jaar een kleine kudde van verzameld. “De” fototas bestaat niet, pas dus op dat je niet in elke tas de ideale oplossing vermoedt en deze toch maar aan je collectie toevoegt.

 

 

 

En? Wat is jouw meest nutteloze fotografie-accessoire?

7 thoughts on “Nutteloze fotografie-accessoires”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.