Hoe gebruik je de Sony Camera App : Dubbele belichting

Een flink aantal Sony camera’s is uitgerust met de mogeljkheid tot het installeren van apps. Een aantal hiervan zijn gratis, zoals de touchless shutter en de intelligente afstandbediening. Je vindt deze apps bij de Play Memories Camera Apps.

Er zijn ook betaalde apps en ik had al een poosje getwijfeld over het aanschaffen van app “Dubbele belichting” . Pas geleden had ik wat werk gezien van de fotografe Loulou Beavers en zij werkt veel met al dan niet dubbele belichting in de camera. Toen ik het filmpje op de app-pagina bekeek zag ik dat je ook bijvoorbeeld texturen/teksten kunt combineren met foto’s. Omdat ik me ook bezig hou met ‘handlettering’ (een soort moderne kalligrafie) leek het me het leuk om mijn twee ‘hobby’s’ op deze manier makkelijk te kunnen combineren.

Installeren

Voor het installeren van een app op je camera doorloop je een aantal stappen zoals aangegeven zodra je het bestelproces start. Je download een installatie programmaatje en betaalt via creditcard of paypal. Ik heb de installatie via de PC gedaan, omdat ik het niet voor elkaar kreeg op mijn Apple laptop, zou iets met de browser te maken kunnen hebben. Toen ik eenmaal geswitcht was naar de PC ging het eigenlijk heel snel en eenvoudig.

Je kunt overigens tien keer de app installeren. Verwijder je de app en zet je daarna weer op dezelfde camera, telt dit als twee installaties. Ik heb twee camera’s waar ik apps kan installeren en kan nu op beide camera’s deze app gebruiken.

Als je de app opstart is het wel handig om even in de andere tabjes te kijken naar de instellingen. Standaard zal dit op JPG staan, wil je ook RAW bestanden bewaren dan moet je dit even in de app aanpassen, anders zijn alle foto’s die je maakt terwijl je de app gebruikt in JPG formaat, ook al stond je camera in de gewone opname modus ingesteld op RAW. Dit geldt trouwens voor alle camera apps.

Mogelijkheden

Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden om beelden in de camera te combineren:

 • Sky – Maakt foto’s die je kunt combineren met de lucht
 • Easy silhouette – Maakt een silhouette van je onderwerp die je kunt combineren met een andere foto, je onderwerp lijkt daar dan uitgesneden te zijn.
 • Texture – Combineert texturen zoals kleding of houtnerven met je foto.
 • Soft focus – Door twee fotos’ te combineren lijkt het alsof je een soft-focus gebruikt hebt.
 • Rotate – Je eerste foto wordt 180 graden gedraaid en kun je dan met je tweede foto combineren
 • Mirror – Je eerste beeld wordt horizontaal gespiegeld om te kunnen combineren met een tweede foto.
 • Manual – Kies je favoriete ‘blending’-mode.
  Na het maken van je eerste foto kun je kiezen uit de modi:
  – Add
  – Weighted Average – waarbij je zelf de sterkte van menging aan kan geven
  – Screen
  – Multiply
  – Lighten
  – Darken
  Op je scherm zie je ook meteen wat het effect gaat zijn.

Weet je een beetje de weg in Photoshop dan zullen de termen je misschien bekend voorkomen van de ‘blending’-effecten die je kunt toepassen.

Hoe werkt het ?

Hieronder heb ik wat resultaten van het gebruik van de mogelijkheden die ik het leukste vind en heb ik even gefilmd hoe het werkt.

Resultaten

Texture’-effect: Hier heb ik eerst een foto gemaakt van de tekst en toen van de bladeren.

autumn strobista

Met het ‘Soft Focus’ effect: Eerste foto scherpgesteld op de voorste bloem, daarna voor de tweede opname handmatig de scherpte voor de bloem gelegd.

strobista

Natuurlijk zijn deze effecten ook vrij eenvoudig voor elkaar te krijgen in Photoshop, maar voor de toepassingen die ik nu gebruikt heb vind ik het juist leuk dat je het in een keer goed moet zien te krijgen.
De foto’s waar ik tekst voor combineer gaan eigenlijk alleen op Instagram, de scherpte van de tekst zou mooier zijn als ik het handmatig combineer, maar voor het doel vind ik het meer dan voldoende en super handig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.