Sony brengt RX1rII op de markt

Sony kondigde vandaag een nieuwe telg in de RX1 familie aan: De RX1rII of DSC-RX1RM2.

Deze fullframe compactcamera met een lens met een vast brandspuntsafstand van 35 mm is een bijzondere camera.

orig_RX1RII_right_front

Wat is er nieuw?

Grootste veranderingen ten opzichte van de RX1rII zijn te vinden in de nieuwe sensor, de ingebouwde, inklapbare zoeker, het nu kantelbare scherm en het variabele lowpass-filter.

De RX1rII heeft, net als de A7rII, een 42,2 megapixel sensor. Deze nieuwe generatie sensors van Sony zijn backilluminated stacked sensors. In plaats van dat de geleidende gedeeltes grotendeels rondom de sensor liggen, zitten deze juist achter de sensor, waardoor de geleiding sneller gaat, foto’s sneller opgeslagen kunnen worden.

Variabel lowpass-filter

Waren de RX1 en RX1r respectievelijk wel en niet voorzien van een lowpass-filter, deze Sony RX1rII heeft een variabel filter. Het laagdoorlaatfilter heeft in sommige situaties wel en in sommige geen of weinig nut. Het tegengaan van het moire-effect is een bekend voordeel van het filter.

Bij deze camera kun je dus kiezen of je wel of niet het effect van het filter toepast. Bij het niet toepassen van het filter is het filter natuurlijk niet ineens verdwenen maar wordt het effect uitgeschakeld. Je kunt kiezen tussen de standen “off”, “standard” en “high” .

variabel lowpass

Zoeker

Net als de RX100 IV heeft de Sony RX1rII een inklapbare, elektronische zoeker. De optische zoeker die je bij de vorige versies kon kopen, naast een elektronische, vond ik niet zo heel veel toevoegen voor een toch best stevige prijs. Denk dat deze ingebouwde variant wel een mooie aanvulling is en het gebruiksgemak van deze camera zeker verhoogt.

orig_RX1RII_front_evf

Specificaties

– 42,4 Megapixel Back-Illuminated Full-Frame sensor
– ZEISS Sonnar T* 35 mm F2 lens
– Variabel laagdoorlaat- oftewel lowpass-filter
– Low-pass bracketing
– Betere AF door hybride fase-en contrastdetectie
– 399 fasedetectie-punten over 45% van het sensor-oppervlak en 25 contrast autofocus-punten
– ISO 100-25600, uitbreidbaar naar 50-102400
– Macro-shift ring, kortste scherpstelafstand 14 cm
– In-lens shutter, daardoor tot 1/2000 flits-synchronisatie
– Uncompressed 14-bits RAW
– Kantelbaar LCD-scherm: 109 graden omhoog en 41 graden omlaag
– Full HD 1920×1080 video opnames met frame rates van 60p, 30p of 24p, XAVC S movie recording format
– NFC en Wi-Fi functionaliteit

In het persbericht was ook te lezen dat er binnenkort een nieuwe versie van de Smart Remote Controle app uit zal komen, waarmee het mogelijk wordt ook Bulb- en continue-opnamen te maken.

Beschikbaarheid en prijs

Deze Sony RX1rII is vanaf december 2015 te koop en zal zo’n 3500 euro gaan kosten.

Vergelijking met de Leica Q (typ 116)

De recent uitgebrachte Leica Q is eigenlijk de enig vergelijkbare camera met deze RX1-serie. Een 28 mm lens ten opzichte van de 35 mm van de Sony, grootste diafragma 1,7 voor de Leica, f2 voor de Sony. De Leica heeft een sensor met 24,2 megapixels, de Sony RX1rII heeft er 42,2. Een argument voor de Leica was de ingebouwde zoeker, de Sony heeft deze nu ook. Prijskaartje van de Q is 4060 euro, de RX1rII heeft een adviesprijs van 3500 euro.

Of het rode stipje met de bekende naam het extra bedrag waard is durf ik niet te zeggen. Het zal ook een overweging waar je de camera voor zou willen gebruiken. De 28 mm lens van de Leica zal waarschijnlijk voor straat-, maar ook natuurfotografie heel geschikt zijn. De 35 mm van de RX1rII is dat ook, maar zou ik ook voor documentaire en zelfs portret nog wel toepassingen zien hebben.

De voorgangers van de Sony RX1rII heb ik beide eens mogen testen en gebruiken. Het niet kunnen wisselen van lens of kunnen inzoomen maakt je sowieso creatiever omdat je meer moet nadenken bij wat je fotografeert.  De kwaliteit van de foto’s die deze camera’s opleveren vind ik buitengewoon, ik ga er dan ook vanuit dat deze RX1rII hier niet voor onder zal doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.