Verslag Sony Foto- en Video Experience 2014

Gisteren – zondag 6 juli – was er de derde Sony Foto- en Video Experience. Locatie was dit keer de Bataviawerf in Lelystad. De hele dag door konden workshops gevolgd worden en was er genoeg foto- en ander vertier om jezelf te vermaken op deze fotogenieke plek.

Net als vorig jaar gaf ik vijf workshops waarbij ik de deelnemers wat bij probeerde te brengen over de basisbegrippen van fotografie. Leuk om weer heel veel mensen te spreken die enthousiast met foto’s maken bezig zijn.

Grootste eye-openers voor veel deelnemers zijn het gebruik van het AEL knopje en de geweldige mogelijkheden van het gebruik van de reliëfkleur/peaking levels op de Sony camera’s. Hopelijk zijn ook de meer ervaren gebruikers met wat nieuwe informatie naar huis gegaan.

amfion-5034

Meest opvallende aan de actiefoto’s van mezelf vind ik dat ik toch wel heel erg met mijn handen blijk te praten….

In de workshops is duidelijk de grote opkomst van de systeemcamera te merken. Ik gok dat de verhouding bij mijn deelnemers toch wel richting 70:30 ging: De systeemcamera’s nog wel in de minderheid, maar het aantal was vele malen hoger dan vorige jaren.

Was het vorig jaar nog zo dat ik de meeste deelnemers in de ochtend had, nu was de workshop eigenlijk de hele dag goed gevuld en ook van andere workshoppers hoorde ik dat zij het de hele dag door gezellig druk hadden gehad.

Fotovertier

Voor de ruim 700 bezoekers was er op en rond de werf genoeg te fotograferen. Op heel veel plaatsen werden historische activiteiten gedemonstreerd: In de smederij werd bijvoorbeeld gewerkt en op het schip de “Batavia” waren onder andere demonstraties wandklimmen en werd een echte zeemansbegrafenis nagespeeld.

amfion-5048

Er kon ook met een bootje gevaren worden waarbij je een mooi uitzicht vanaf het water had op de werf.

amfion-5082

amfion-5078

 

Ook voor de kinderen van de deelnemers waren er genoeg leuke activiteiten te doen, voor veel mensen was het echt een gezinsuitje.

amfion-5096

Deze schattige uiltjes werden fanatiek gefotografeerd.

amfion-5091

Gear

Naast het zelf fotograferen was er ook de mogelijkheid om lenzen en camera’s te lenen om daarmee eens te experimenteren. Hier werd heel druk gebruik van gemaakt. De Sony productspecialisten aka “vraagbaak” stonden paraat voor lastige vragen over instellingen en gebruik en ook TechRepair was aanwezig om sensoren te reinigen en eenvoudige problemen aan de camera’s direct te verhelpen. Buiten was ook nog een “shooting-range” waar alle camera’s getoond werden en geprobeerd konden worden en de demonstrateurs de vragen van de bezoekers konden beantwoorden.

foto s ghislaine

Foto’s door Ghislaine van 10 jaar met de Sony HX50

Van de deelnemers hoorde ik dat zij de organisatie nog beter vonden dan bij editie een en twee en dat ze de locatie en de georganiseerde activiteiten heel erg konden waarderen. Voor mij ook een mooie gelegenheid om een aantal mensen in levende lijve (weer) te ontmoeten die ik alleen via Social Media ken. Al blijkt het soms lastig om mensen te herkennen als je alleen hun profielfoto kent… Ik vond het in elk geval erg leuk om er weer bij te kunnen zijn!

Met dank aan Johan en Ghislaine voor de actie- en sfeerfoto’s!

2 thoughts on “Verslag Sony Foto- en Video Experience 2014”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.