Sony Alpha 7s review

Eerder dit jaar kondigde Sony de Alpha 7s aan, een fullframe systeem-camera met opvallende specificaties.

Zo heeft deze camera de mogelijkheid om 4 k te filmen en vooral de prestaties bij het gebruik van hoge ISO-waarden worden door gebruikers en in reviews als grote pluspunten gezien. Wat zijn de voor- en nadelen van deze camera?

sony alpha 7s review strobista from Amfion.

De alpha 7s beschikt over een sensor met 12,2 miljoen pixels, niet heel veel vergeleken bij bijvoorbeeld de A7r en A7 die hebben er namelijk 36,4 en 24,3.

Specificaties

Even op een rijtje:

  • 12,2 Megapixel Full Frame Exmor CMOS sensor
  • E-mount lenzen
  • A-mount- of third-party lenzen met adapter te gebruiken.
  • Lichtgevoeligheid van 50 tot 409.600 ISO
  • Volledige pixel read-out zonder pixel binning process
  • Professionele video functies: XAVC S Full HD recording met 50Mbps en time code
  • Optionele XLR audio input.
  • Verbeterde Fast Intelligent AF prestaties bij weinig licht (tot EV-4)
  • Gewicht met batterij en geheugenkaart: ongeveer 489 gram / alleen body 446 gram

Toch is dit op het oog lage aantal pixels een bewuste keuze, door minder pixels kunnen deze allemaal uitgelezen worden treed bij filmen niet het zogenaamde ‘pixel binning’ op en geeft dit een betere kwaliteit film en minder ruis. Ook is er de mogelijkheid om in formaten te filmen die nog veel mogelijkheden geven voor nabewerking.

Door dat de camera veel minder last heeft van ruis kan er met heel weinig licht nog bruikbaar gefotografeerd en gefilmd worden. Wil je 4K opnemen dan doe je dit in combinatie een externe recorder.

ILCE-7s

Sluitergeluid

Van de andere twee Sony Alpha 7’s is het sluitergeluid vrij duidelijk. Bij de A7s heb je de mogelijkheid om een stille sluitermodus te gebruiken. De camera maakt dan absoluut geen geluid meer bij het afdrukken.

Als je mensen fotografeert blijkt dat we met z’n allen heel erg gewend zijn aan in elk geval een piepje of een klikje, want ik kreeg regelmatig de vraag of de foto wel gemaakt was. Een groot voordeel van een stille sluiter is wel dat je bijvoorbeeld tijdens een trouwceremonie een stuk onopvallender te werk kan gaan. Ook voor het fotograferen van schrikkerige dieren of bij straatfotografie zal dit zeker zijn voordeel hebben.

Waar ik op een vrij lastig moment achter kwam, is dat je bij het werken in stille modus geen gebruik kan maken van een externe flitser. Gelukkig had ik backup bij de hand, maar toch even handig om te weten.

Ontwikkeld voor filmen

Dat de A7s speciaal ontwikkeld is voor filmen is te merken aan een aantal features die speciaal toegevoegd zijn: Zo kun je tijdens het filmen er voor kiezen om time-markers in beeld te hebben. Door dit soort extra’s zijn er een aantal kleine verschillen met de andere alpha 7 camera’s in het menu. Zijn er bij bijvoorbeeld de alpha 99 een aantal instellingen die je moet wijzigen voor je met volledig handmatige bediening kan gaan filmen, bij de Sony Alpha 7s gaat dit eigenlijk automatisch als je via de PSAM-keuze knop bovenop naar de film modus gaat.

Wat wel opvallend is voor een camera die toch door veel mensen voor filmen gebruikt zal worden is het kleine en niet heel handig in te drukken opname knopje.

Standaard is een accessoire meegeleverd dat ervoor zorgt dat aangesloten kabels beter blijven zitten en niet zo gauw per ongeluk losgetrokken kunnen worden en daardoor de camera zouden kunnen beschadigen.

ISO

De verbazend hoge ISO’s die nog bruikbare resultaten opleveren maken het leven wel een stuk makkelijker.

Ook als je niet extreem hoge ISO-waarden nodig hebt, maar wel in een donkere situatie bent is er een groot voordeel ten opzichte van de a7r: De a7s stelt bij een onderwerp met weinig licht veel sneller en accurater scherp. (tot -4ev)
Uiteraard doet de A7s ook bij wel voldoende licht prima zijn werk.

Viewfinder

Net als bij de Sony A7r of andere alpha camera’s vind ik de elektronische viewfinder heel fijn om mee te werken. Doordat je ziet wat het eindresultaat wordt en je door het gebruik van peaking ziet waar de scherpte op je foto of in je filmpje ligt is je resultaat veel beter van te voren in te schatten en heb je gewoon weinig missers.

Daardoor hoef ik eigenlijk nooit meer na een foto even te kijken of deze wel gelukt is. Ook hier krijg ik grappig genoeg regelmatig reacties op. “Is ie wel goed?” Blijkbaar is het blikje werpen op de achterkant van de camera zo ingeburgerd dat het opvalt als je dat niet doet.

Ook in donkere situaties is de elektronische zoeker zeker een voordeel, doordat de viewfinder laat zien hoe de foto wordt, met de instellingen die je op dat moment gebruikt, zie je door de zoeker in het donker meer dan met het blote oog.

Beeldkwaliteit

ISO 12800

ISO 12800

ISO 16000

ISO 16000

ISO 2000

ISO 2000

ISO 12800

ISO 12800

Op de beeldkwaliteit van de Sony Alpha 7s valt weinig of niks aan te merken. Bij de heel hoge ISO’s verlies je wel wat detail, maar zeker tot ISO 20.000 levert deze camera nog heel bruikbare beelden op.

Zelf mag ik graag een foto achteraf nog wat croppen. Door het beperktere aantal pixels ben je jezelf wel weer meer bewust van het belang van het maken van een goede compositie omdat je anders na het uitsnijden achteraf wel een beperkt aantal pixels overhoudt wat soms onhandig kan zijn als je foto’s heel groot zou willen afdrukken.

Bediening

De camera is stevig en solide. Voor mijn maat handen is het een prima afmeting camera, maar ik kan me voorstellen dat met heel grote handen het bedienen van de knopjes best een uitdaging zou kunnen zijn. Het menu is overzichtelijk en veel functies zijn te bedienen zonder dat je helemaal door het menu hoeft te lopen.

Wat ik erg handig vind is dat ik de camera zo ingesteld heb dat ik naast het wieltje voor diafragma en sluitertijd, het wiel op de achterkant voor de ISO gebruik. Daarmee heb je de drie pijlers voor belichting direct onder je vingers paraat en dat is wel erg prettig.

Conclusie

Inmiddels is er een mooie line-up lenzen beschikbaar voor deze a7 camera’s. Tijdens de Photokina in september kondigde Sony nog onder andere de 28-135mm zoomlens aan, speciaal voor filmen.

©hansdenheijer

Op de Photokina was de 28-135 mm al te bewonderen.

Een Sony Alpha 7s body kost je zo’n 2500 euro.

Omdat ik zelf niet heel vaak film en bij wat ik fotografeer over het algemeen genoeg licht heb en anders goed uit de voeten kan met de bruikbare ISO’s van mijn camera’s, zou ik zo op het eerste gezicht niet meteen voor de A7s gaan sparen. Toch is het kunnen gebruiken van heel hoge iso’s wel redelijk verslavend. Omdat de ‘ruis’ beperking wegvalt geeft dit weer veel mogelijkheden om ook bijvoorbeeld wat kleinere diafragma’s of snellere sluitertijden te kunnen gebruiken in combinatie met die hogere iso’s. Ik had hier al een aantal lovende reviews over gelezen maar toch was ik zeer aangenaam verrast door de toepassingen en de resultaten. Dit is een camera waar je blij van wordt als je m gebruikt. De beeldkwaliteit is goed en voor bijna alle toepassingen is het aantal pixels meer dan voldoende. Ben je dus een enthousiast filmer of maak je graag foto’s bij weinig licht dan is de A7s een camera waar je zeker even serieus naar zou moeten kijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.