Foto’s maken tijdens een Color Festival: Ja of nee?

Vandaag werd Koningsdag gevierd en de plaatselijke Oranjevereniging had een toffe kinderactiviteit bedacht: Een Color Festival! Maar waarom nam ik nou niet mijn camera mee?

Je kent waarschijnlijk wel de Sony Xperia reclame of de aankondigingen van de Color Run op tv. Machtig mooi gezicht om al die gekleurde poederwolken door de lucht te zien vliegen!

Dit fenomeen kent zijn oorsprong in het Indiase Holi-festival ook wel Holi-Phagwa genoemd. Een Hindoeïstisch feest dat jaarlijks rond de maand maart gevierd wordt en in feite een combinatie is van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een Nieuwjaarsfeest. Bekende kenmerken van het het Holifeest zijn: Dans, zang, versnaperingen, het strooien met gekleurd poeder, parfum en het sprenkelen van gekleurd water. Vooral het strooien van gekleurd poeder is ook bij ons bekend geworden.

Hoewel het poeder op zich niet gevaarlijk is, zijn er een aantal grote gevaren voor je camera en lenzen. En omdat ik mijn boterham verdien met dat materiaal was het mij het ene plaatje niet waard om daar dit risico voor te lopen.

Het kleurpoeder is heel erg fijn, en kruipt overal op en in. Ook al maak je je camera aan de buitenkant voorzichtig schoon, de kans is heel reëel dat het poeder zijn weg heeft gevonden tussen de naadjes en kiertjes van je camera. Een aantal camera’s zijn wel ‘zo goed als’ stofdicht, maar geen enkele fabrikant garandeert dat dit soort acties geen schade op zal leveren. En omdat het zo fijn is kan het een aantal zaken goed in de war gooien. Wat dacht je van stof op je sensor? Op al je foto’s voortaan spikkeltjes…. Of stof op de aansluitingen met je lenzen? Je camera herkent je lens niet meer en je kunt geen foto’s meer maken…

Ook in je lenzen kan het poeder behoorlijk wat schade aanrichten, dit soort fijnmechanische objecten zijn meestal niet bestand tegen zulke invasies. En als je eenmaal stof achter je voorste lensdeel hebt is de kans groot dat je hele lens uit elkaar gehaald moet worden om m weer in orde te krijgen.

Kun je dan op geen enkele manier foto’s maken van een dergelijke mooie explosie van kleur? Jawel, maar ik zou zelf het liefst mijn camera in een onderwaterbehuizing willen stoppen voor ik een dergelijk avontuur zou ondernemen.

canon-wp-dc46-onderwaterhuis Je zou ook kunnen overwegen een Action cam mee te nemen naar dit soort evenementen, daar is vaak makkelijk een waterdichte behuizing bij te vinden. Meestal hebben dergelijke camera’s een grote beeldhoek en ga je dan tussen de gooiers in staan en anderen krijgen bij het zien van je  foto’s echt het gevoel erbij geweest te zijn.

Sony-Action-Cam

 

Een telelens en afstand houden zou ook een optie zijn, als je uit de wind blijft waarschijnlijk het meest veilig zonder bovenstaande oplossingen. Toch geeft het fotograferen met een telelens je foto’s vaak een wat “afstandelijk” gevoel mee, voor dit soort foto’s waarschijnlijk niet het meest mooi.

Er bestaan ook onderwaterzakken waar je je camera in kan verpakken, deze zijn vaak betaalbaarder dan een onderwaterhuis.

onderwater zak

Gelukkig had ik al eens gelezen over de gevaren van dit poeder in een artikel van PetaPixel. De journalist van de plaatselijke krant duidelijk niet, hij ging zijn lens nog even wisselen terwijl er her en der al gegooid werd met poeder. Ik wens hem veel succes.

Heb ik dan geen enkele foto gemaakt? Ach natuurlijk wel! Gewoon even met mijn semi-afstandse mobieltje en later een paar van mijn gekleurde dame thuis. Soms is vastleggen belangrijker dan de mooiste foto maken….

color festival

4 thoughts on “Foto’s maken tijdens een Color Festival: Ja of nee?”

  1. Pingback: Nieuwe Sony Action Cam AS20 : Leg je mooiste avonturen vast. | Strobista
  2. Trackback: Nieuwe Sony Action Cam AS20 : Leg je mooiste avonturen vast. | Strobista

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.