Sony Alpha 6300 en G Master lenzen geïntroduceerd

Sony voegt de α6300 (ILCE-6300) toe in zijn assortiment systeemcamera’s met een APS-C sensor. Ook introduceren zij een nieuwe lijn lenzen: De G Master. Wat is er nieuw aan deze camera en waarom een nieuwe lenzenlijn? 

Sterkste punt van deze camera volgens de specificaties is de nieuwe Autofocus, 425 fasedetectie punten zorgen ervoor dat deze camera 0,05 seconden nodig heeft om op een voorwerp scherp te stellen.  De snelste autofocus snelheid en de meeste focuspunten ter wereld, aldus Sony.

orig_a6300_N_wSEL1670Z_right

Specificaties

 • 24,2 mp APS-C sensor
 • 4 k opname mogelijkheid zonder pixel binning
 • Autofocus snelheid van 0,05 seconden
 • 425 fase-detectiepunten
 • 11 frames per seconde via oculair, met continue autofocus en exposure tracking, 8 frames via live-view
 • ISO 100 – 51200
 • WiFi en NFC

Autofocus

Een van de punten ’tegen’ een systeemcamera is de autofocus snelheid. Dit was vooral in de begintijd van deze camera’s een punt.

Het focus systeem wordt door Sony met ‘4D’ aangeduid. Lengte, breedte en hoogte + beweging als vierde ‘D’ . De 425 autofocus punten zijn verdeeld over het hele beeld, waardoor een object ook goed gevolgd kan gaan worden met object-tracking.

Door de grote hoeveelheid autofocuspunten kan deze nieuwe technologie snel schakelen naar een autofocus punt vlakbij, zodat een bewegend onderwerp accuraat gevolgd kan worden. De a6000 had deze mogelijkheid ook al, maar deze nieuwe camera zou 7,5 keer sneller moeten zijn dan zijn voorganger.

Gebruik je een LA-EA3 adapter om met A-mount lenzen op de A6300 te kunnen fotograferen dan worden deze autofocus punten ook gebruikt. Dit is voor het eerst bij een APS-C camera, eerder was die alleen bij de A7rII en A7II het geval.

Stille modus

Net als de A7s, A7sII en A7rII kan de α6300 geheel geluidloos foto’s maken in de silent shooting mode.

Andere functies

Ook kun je Autofocus gebruiken in de focus vergroot modus – hierbij zoom je in op je onderwerp om scherp te stellen -, expanded flexible spot AF en Oog-Autofocus in AF-C.

ISO

De nieuwe sensor heeft koperen bedrading, dit verbeterd de lichtopbrengst en zorgt voor een betere uitlezing van de sensor. Dit zorgt voor goede prestaties bij het gebruik van hoge ISO’s. Als dit vergelijkbaar is met de andere Sony sensors die dit systeem gebruiken dan zullen de prestaties bij weinig licht van deze camera heel goed zijn.

4k en video mogelijkheden

Deze Alpha 6300 is de eerste Sony niet full-frame met verwisselbare lenzen die in 4k kwaliteit kan opnemen. Hierbij worden alle pixels uitgelezen, waarbij de 20 mp 2,4 x zoveel informatie opleveren als 4k nodig heeft, vergelijkbaar met 6k, deze informatie wordt zo ge-sampled dat er een mooie 4k kwaliteit beeld overblijft.

Er wordt opgenomen in XAVC S codec, met een hoge bitrate van 100 Mbps bij het opnemen van 4k beelden en 50 Mbps tijdens opnames in full hd.

Verder kan opgenomen worden in full hd met 120 frames per seconde met 100 Mbps, ook dit is nieuw voor een APS-C systeemcamera. Vooral voor slow-motion beelden is dit heel mooi.

Je kunt opnemen in S-log gamma formaat, S-Gamut zorgt voor een groter kleurbereik. Vooral als je je opnames nog na gaat bewerken is dit een voordeel.

Nieuw is de microfoon lijn ingang voor externe microfoons, deze ondersteund ook XLR input met behulp van een adapter. Er is ook Gamma Display Assist, een nieuwe functie die er voor zorgt dat je op een aangesloten monitor je foto’s of focus kan bekijken als je in S-Log opneemt. Dit nieuwe model heeft ook een betere Zebra-functie.

Uiterlijk

Er is niet heel veel veranderd ten opzichte van de A6000.  We is de EVF verbeterd, met een speciale modus voor het laten zien van de 120 fps beelden.

De grip is zo te zien enigszins veranderd. Er zijn 9 aanpasbare knoppen, waar je een van 64 functies kan toewijzen. Er is nu een ingebouwd waterpas de weersbestendigheid is verbeterd.

Connectiviteit

WiFi en het direct kunnen delen en bedienen van een camera worden wel steeds belangrijker. Op de Sony camera’s kun je ook extra functionaliteiten installeren in de vorm van apps zoals: Touchless shutter, time-lapse functies. Deze kun je via Playmemories Camera Apps downloaden. Een aantal apps zijn gratis, voor een aantal moet je betalen.

De α6300 is vanaf maart 2016 beschikbaar en zal bij introductie 1250 euro body voor de body en 1400 euro met 16-50 mm lens gaan kosten. Vanaf april is deze camera ook verkrijgbaar in een kit met 16-70 lens, de prijs hiervan zal 2250 euro zijn.

G Master lenzen

Sinds de introductie van de A7-serie is er vanuit gebruikers de vraag naar lichtsterke zooms en vaste lenzen voor deze fullframe E-mount camera’s.  Hiervoor introduceert Sony een nieuwe lenslijn: De G Master.

orig_15H_GM_lens_image_06

The Holy Grail

Voor veel professionele gebruikers zijn er een tweetal lenzen die je in je tas ‘moet’ hebben zitten, omdat je hiermee een allround bereik in een goede kwaliteit hebt: De 24-70 en 70-200 met een diafragma van f2,8. Sony brengt deze twee lenzen nu uit voor de E-mount. Daarnaast komt er een 85 mm f1,4 op de markt, vooral voor portretfotografen een heel mooie lens.

De 24-70 heeft drie asferische lensdelen en heeft een cirkelvormig diafragma met 9 bladen, waardoor ook de onscherpte delen in de foto -het bokeh- heel mooi zou moeten zijn.

De lens is water en stof resistent en heeft een AF/MF knop, focus hold, zoom lock en hood release.

Een lens die heel hoog op mijn eigen verlanglijstje staat is de 85 mm 1,4. Ik gebruik deze veel op mijn A99 en zou heel graag een dergelijke lens voor de A7 hebben. De Zeiss Batis was tot nu toe de enige optie, maar helaas is deze heel slecht verkrijgbaar.

De 85 mm van Sony heeft een 11 bladig cirkelvormig diafragma, wat een heel mooie onscherpte zou moeten geven, ik hoop deze snel eens aan de tand te kunnen voelen.  In het persbericht kon ik het niet terugvinden, maar ik las elders dat het diafragma traploos en klikloos ingesteld kan worden, speciaal om deze lens ook voor filmen te kunnen gebruiken.

De nieuwe 70-200 f2,8 voor fullframe e-mount is de eerste in zijn soort met een zwevend autofocus systeem. De lens heeft een minimale scherpstelafstand van 0,96 m en ingebouwde stabilisatie. Ook zijn er een tweetal tele converters bij deze lens geïntroduceerd.

Er is bij deze lenzen wel een compromis te sluiten: Het zijn zeker geen mini-lenzen en ze zullen niet verderlicht zijn. Toch is de combinatie nog steeds kleiner en lichter dan menig spiegelreflex en ik ben benieuwd of het inderdaad gelukt is, zoals Sony zelf aangeeft, om het zwaartepunt van deze lenzen zoveel mogelijk aan de body-kant te leggen. Hierdoor zouden deze in combinatie met een A7 of Axxxx camera nog fijn in de hand moeten liggen.

Het prijskaartje

De FE24-70 F2,8 is vanaf maart verkrijgbaar voor ongeveer 2400 euro. De 85mm F1,4 gaat 2000 euro kosten.

Van de 70-200 F2,8 is de prijs nog niet bekend, maar deze zal vanaf mei verkrijgbaar zijn.

 

3 thoughts on “Sony Alpha 6300 en G Master lenzen geïntroduceerd”

 1. Pingback: Sony introduceert G-Master FE 100 mm F2,8, FE 85 mm F1,8, nieuwe flitser en geheugenkaarten. - Strobista
 2. Trackback: Sony introduceert G-Master FE 100 mm F2,8, FE 85 mm F1,8, nieuwe flitser en geheugenkaarten. - Strobista
 3. Pingback: Sony introduceert systeemcamera α6500 en edelcompact RX100 V - Strobista
 4. Trackback: Sony introduceert systeemcamera α6500 en edelcompact RX100 V - Strobista
 5. Pingback: Sony komt met 50 mm f1,4 Zeiss lens voor A7 camera's - Strobista
 6. Trackback: Sony komt met 50 mm f1,4 Zeiss lens voor A7 camera's - Strobista

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.