Canon’s nieuwe vlaggenschip: De EOS-1D X Mark II

Drukke tijden op Strobista HQ dus deze aankondiging was er even bij ingeschoten: Het langverwachte nieuwe topmodel van Canon: De EOS-1D X Mark II !

Veel professionele fotografen werken met Canon camera’s. Vooral bij sportfotografen en mensen die veel bewegende onderwerpen fotograferen is het nog steeds het ‘weapon of choice’. In hun range is het topmodel de 1D, waarvan ze nu versie X Mark II op de markt gaan brengen.

FPS

Met 14 frames per seconde (fps) met full AF/AE tracking en 16 fps in de Live View-modus is de Canon EOS-1DX nummer 2 een gewilde camera voor niet alleen sport, maar natuurlijk ook natuur- en ander opnames. De camera maakt gebruik van van de nieuwe CFast 2.0™ geheugenkaart. Hiermee is de camera in staat met maximale snelheid een reeks van een onbeperkt aantal JPEG- of tot 170 RAW-opnamen op te slaan.

Deze nieuwe versie is uitgerust met een nieuwe 20,2 Megapixel full frame CMOS-sensor, een nieuw Al Servo AF III+ en kan 4K-videobeelden vastleggen met 60p.

ISO

Het ISO-bereik is 100 tot 51.200, en is uitbreidbaar van 50 tot 409.600. Zeker dat laatste zal niet door iedereen gebruikt gaan worden, maar een hoog ISO bereik is natuurlijk ook vooral bij video-opnames heel belangrijk.

Autofocus

De 1DX mark II heeft een verbeterd 61-punts AF-systeem met 41 ‘cross-type’ AF-punten die een groter gebied beslaan en ook bij slechte lichtomstandigheden tot -3EV scherpstellen. Met een aantal extenders en telelenzen biedt het nieuwe AF-systeem voor het eerst f/8 AF-ondersteuning van alle 61 punten.

Naast de pro AF-technologieën – EOS iTR en AF Case instellingen – die we van Canon kennen,  is de EOS-1D X Mark II ook voorzien van de nieuwe AI Servo AF III+ dat de volggevoeligheid verbetert in scènes waar onderwerpen onverwachtse bewegingen kunnen maken.

Het AF-systeem wordt ondersteund door een nieuwe 360k RGB+IR meetsensor. Dit zorgt voor een nauwkeuriger belichting en betere detectie van het onderwerp. De Flicker Detection-functie – die we ook zagen in de EOS 7D Mark II, is heel goed bij opnames bij kunstlicht – ideaal voor indoor sportevenementen waar je anders nog wel eens last kon hebben van ‘banding’ door de fluctuaties in het licht.

4k

Deze camera legt video vast met 4K-kwaliteit (4096×2160) en een reeks frame rates tot 60 fps vast te leggen op de CFast 2.0™ kaart. Ook is het mogelijk in Full HD (1920x1080p) beelden op te nemen in 120 fps, wat vooral gebruikt wordt voor slow motion scènes. Uit de 4K beelden kun je een beeld pikken dat dan nog een 8,8 megapixel foto oplevert. Voor heel belangrijke momenten zou je dus kunnen kiezen voor film in plaats van foto om dan later het beste beeld eruit te halen.

Het touchscreen is handig om tijdens het filmen een AF-punt te kiezen en door de Dual Pixel CMOS AF-technologie en Movie Servo AF heb je bij 4K en Full HD opnames toch snelle AF.

GPS en Draadloos

De camera beschikt over een ingebouwde GPS, waarvan de gegevens bij de foto in de EXIF-data worden opgeslagen. In programma’s als Lightroom kun je dan eenvoudig zien waar een foto gemaakt is. Opnames kunnen gedeeld worden via  Ethernet wired LAN en SuperSpeed USB 3.0 – via FTP of rechtstreeks naar computers. En de nieuwe WFT-E8 wireless file transmitter ondersteunt ook de snelle industriestandaard 802.11ac (5 GHz band).

Uiterlijk

Het is duidelijk uit welke ontwerphoed deze  EOS-1D X Mark II is getoverd. Het uiterlijk is niet drastisch veranderd. Verbeterd zijn de grip en bedieningsknoppen. De waterdichte uitvoering zorgt dat de camera ongevoelig is voor de elementen en daarmee heel veelzidig. De Intelligent Viewfinder II laat ongeveer 100% van het beeldveld zien en toont via een elektronische overlay alle opname-informatie.

Al met al zet Canon hier weer een geduchte camera neer in het professionele speelveld.

Prijs

Het nieuwe vlaggenschip van Canon, de EOS-1D mark II krijgt een adviesprijs mee van € 6399,99 en is beschikbaar vanaf eind mei 2016.EOS-1D X Mark II EF 50mm FSL

One thought on “Canon’s nieuwe vlaggenschip: De EOS-1D X Mark II”

  1. Pingback: De Canon EOS 1300d aangekondigd - Strobista
  2. Trackback: De Canon EOS 1300d aangekondigd - Strobista

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.