Sony introduceert systeemcamera α6500 en edelcompact RX100 V

Bijna op de dag af acht maanden na de introductie van de α6300 komt Sony met een nieuw topmodel in de APS-C systeemcamera line-up: de α6500 of ILCE-6500. Waarin onderscheidt zich deze camera van de eerder uitgebrachte variant?

a6500_sel1670z_front_top-large
Nieuw?

Zo kort na de introductie van de Sony Alpha 6300 kun je deze camera nog nauwelijks een opvolger noemen. Ik ga er dan ook vanuit dat deze de komende tijd nog naast elkaar in de winkel zullen staan, waarbij de nieuw geïntroduceerde A6500 een aantal features heeft die in een aantal gevallen de keuze voor de een of de andere camera zullen gaan bepalen.

Meest opvallende toevoeging ten opzichte van de A6300 is de vijf-assige stabilisatie die voor het eerst wordt toegepast in een Sony APS-C systeemcamera, maar die al wel te vinden was in de A7 serie.

Ook geleend van de A7 zijn de robustere lens mount, de grip, een grotere ontspanknop en de tien zelf te programmeren knoppen, een andere ‘feel’ voor de knoppen en een zachtere oogschelp.

Een touchscreen zien we ook voor het eerst in deze 6xxx reeks. Het punt van scherpstellen kan volgens het persbericht van het ene naar het andere punt ‘gesleept’ worden door over het scherm te vegen/slepen.

Het menu heeft een nieuwe indeling. Net zoals bij de pas aangekondigde A99II, zo te zien is het niet hetzelfde menu, heeft het een eenvoudigere indeling dan de huidige menu’s op de systeemcamera’s van Sony.

menu-a6500

Wat niet al te veel aandacht kreeg bij de introductie van de A99II, maar wat wel een mooie nieuwe functie is die we nu ook terug zien in de A6500 is dat er voor het meten van het licht gebruik gemaakt kan worden van twee nieuwe modi:  Highlight,  hierbij wordt de meting van de belichting wordt bepaald aan de hand van het lichtste gedeelte van de opname en Entire Screen Average, waarbij een gemiddelde belichting bepaald wordt aan de hand van het hele beeld.

De verbeterde buffer zou het mogelijk moeten maken om tot 307 (!) foto’s te maken zonder dat deze volloopt.

Video

Het touchscreen brengt ook leuke mogelijkheden met zich mee voor filmen, je kunt tijdens de opname het punt van scherpstellen veranderen door dit te verslepen op het scherm of het nieuwe punt aan te raken.

4k en de verschillende S-Log en andere opname mogelijkheden kenden we al van eerdere modellen. Nieuw is ‘Slow and Quick’ (S&Q) modus, waarbij zowel extra snelle als slowmotion beelden opgenomen worden zoals ik het begrijp uit de tekst. In deze modus kunnen frame rates van 1 tot 100 beelden per seconde geselecteerd worden in 8 stappen. Je kunt van 50x zo snel tot 4x zo vertraagd opnemen.

Specificaties

24,2 Megapixel APS-C formaat CMOS sensor
E-mount lenzen
Vijf-assige stabilisatie
Touchscreen
Hybride AF systeem met fase- en contrastdetectie
425 scherpstelpunten
WiFi en NFC
Silent shooting
4K interne opnames
11 frames per seconde

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf december komt de Sony A6500 in de winkels voor ongeveer 1700 euro voor de body en 2800 euro in combinatie met de SEL 16-70 lens. De huidige A6000 komt dan ook beschikbaar in Graphite Grey.

RX100 V

Met de prachtige term ‘edelcompact’ duiden de verschillende producenten hun topmodellen compactcamera’s aan. Sony is in dit segment al een paar jaar actief met de RX100 serie, waarbij we nu dus bij nummer V aangekomen zijn. Opvallend is trouwens dat alle varianten nog steeds nieuw te krijgen zijn in de winkels.

rx100v

Een aantal features van de RX100 V zagen we hierboven ook voorbij komen voor de a6500, toch wel opmerkelijk voor een kleine camera.

Vooral de autofocus, die voor het eerst ook de hybride variant is met fase- en contrastdetectie, met 315 focuspunten is voor een compact opmerkelijk te noemen. Op papier is dit de snelste compact op dit moment. Hopelijk kan ik het zelf eens testen.

Ook is deze compact met zijn 24 fps koploper in de snelle opnames.

De RX100 V heeft een 20.1 megapixel 1 inch sensor.

Je kunt in 4K opnames maken.

De lens is een  ZEISS® Vario-Sonnar T* 24-70 mm F1.8 – 2.8. Door het grote diafragma kun je ook bij weinig licht nog uit de voeten.

Het ‘rolling-shutter’-effect wordt tegengegaan door de high-speed Anti-Distortion shutter die tot 1/32000 van een seconde kan worden ingesteld. Ook bij veel licht kun je dan met een groot diafragma filmen, zodat je dan nog steeds een kleine scherptediepte kan bereiken.

De viewfinder kan worden in- en uitgeschoven, net als bij de vorige variant.

 

Video

Een verbetering op video gebied is dat er twee keer zo lang in super slow-motion gefilmd kan worden.

Verder zijn er diverse opname mogelijkheden zoals Picture Profile, S-Log2/S-Gamut, 100p Full hd.

In de 4K modus gebruikt de RX100 V volledige pixel readout zonder pixel binning.

Het scherm achterop kan helemaal omhoog klappen voor selfies en vloggen.

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf november is deze camera beschikbaar voor 1200 euro. Voor 360 euro koop je er een onderwaterbehuizing bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.