Hands-on met het nieuwe Sony vlaggenschip: De Alpha 99 II

Afgelopen maandag werd tijdens de persconferentie op de Photokina door Sony hun nieuwe topmodel voor de A-mount lenzen aangekondigd: De Alpha 99 II.

Hoewel in het verleden dit soort aankondigingen vaak al ver van tevoren gelekt werden, was er nu tot op een paar minuten voor de daadwerkelijke aankondiging geen aanwijzing dat het om deze camera zou gaan. Dat een dergelijke camera in ontwikkeling was, lag wel in de lijn der verwachting, de A99 werd inmiddels vier jaar geleden aangekondigd en met alle nieuwe ontwikkelingen in de E-mount camera’s was het te verwachten dat deze ook in de A-mount zouden gaan terugkomen.

photokinadsc09840

Specificaties

  • 42,4 megapixels full-frame Exmor R CMOS sensor
  • Eerste A-mount camera met 5 assige stabilisatie
  • Compacte body
  • 4k opnames intern in XAVC-S met professionele mogelijkheden als S-Log2 en S-Log3
  • Clean HDMI-output
  • ISO 100-25600 (uitbreidbaar naar 50-102400)
  • Vernieuwd autofocus systeem
  • 12 FPS in zowel JPG als RAW , 8 fps geeft een livebeeld net als bij de A6300
  • Vernieuwd menu
  • NFC, WiFi en Bluetooth
  • Playmemories Camera Apps kunnen gebruikt worden
  • Oog autofocus
  • Stof- en water bestendige magnesium body
  • 300.000 shutter cycles
  • 849 gram
  • Flicker-free shooting

Nieuwe ontwikkelingen

Tijdens de korte presentatie voorafgaande aan de hands-on door Yoma Hori, het hoofd van digital imaging in Europa, kwamen de hoogtepunten van deze nieuwe camera in rap tempo voorbij, ik laat ze hier even voorbijkomen.

Menu

Voor veel mensen blijft het Sony menu een struikelblok, ik geef met enige regelmaat workshops voor mensen die niet alles uit de camera halen en alleen het menu doorlopen met uitleg kan je zomaar een halve dag kosten. Er werd aangegeven dat naar deze kritiek geluisterd is en daarom het menu nu vereenvoudigd is.

Sensor

De 42,4 MP sensor is dezelfde als in de A7rII, dus ook zonder Low Pass filter.

Stabilisatie

Voor het eerst in een A-mount camera heeft de Sony A99II de beschikking over de vijf-assige stabilisatie die we ook kennen van de II-modellen van de A7-serie. Omdat de halfdoorlatende spiegel die gebruikt wordt in de A99II toch wel wat licht tegenhoudt, is een betere stabilisatie een mooie toevoeging om nog wat langer uit de hand foto’s te kunnen maken.

Buffer

Een veel gehoord punt over het fotograferen met de A7rII is dat de foto’s die je maakt soms niet direct terug te kijken zijn en zeker niet in te zoomen om even een check te doen op scherpte bijvoorbeeld. De A99II heeft dezelfde sensor en heeft om dit probleem te voorkomen een nieuwe front end LSI zodat beelden sneller weggeschreven worden en de buffer minder snel volloopt.

Autofocus

De A99II heeft hetzelfde autofocus systeem als de A7rII, namelijk hybride phase detectie. Bij deze camera met halfdoorlatende spiegel wordt het beeld dat via de spiegel binnenkomt naar de AF-sensor gestuurd en is er ook autofocus op de sensor. Dit resulteert in 399 scherpstelpunten, waarvan 79 cross-hybride. Hiermee kom je op een image coverage van 47% bij de A99II ten opzichte van 29% bij de A99.

De dedicated AF-sensor zorgt voor de scherpstelling van de horizontale lijnen, die op de sensor doet de verticale lijnen, waar ze elkaar kruisen krijg je dan de 79 hybride cross punten, die hetzelfde zijn als conventionele cross punten.

Er zijn 323 scherpstelpunten die je kan selecteren. Nu is dat over het algemeen wat veel om snel doorheen te kunnen scrollen als je een scherpstelpunt wilt kiezen. Daarom kun je er ook voor kiezen door 63 of 15 punten te kunnen lopen bij het kiezen van je scherpstelpunt.

Kies je graag op deze manier je scherpstelpunt, dan is er ook de mogelijkheid voor uitgebreid selectief punt of expandable flexible spot. Dan houdt de scherpstelling niet alleen het gekozen punt, maar ook de punten eromheen in de gaten.

De autofocus kan tot -4 EV scherpstellen

Deze camera heeft net als een aantal A7 modellen oog-autofocus.

FPS

Waar met deze camera duidelijk op ingezet is, zijn de opnamen die je snel achter elkaar kunt maken. Met 12 beelden per seconden in zowel JPG als RAW zul je bij bewegende onderwerpen niet snel te kort komen en met de verbeterde buffer functie kun je tot zo’n 50 beelden maken voordat je camera zal gaan haperen. Kies je voor 8 fps dan geeft dit een livebeeld.

Tethering

Hang je je camera graag direct aan de computer voor product- of portretfotografie dan heb je nu de mogelijkheid om naast dat je foto’s alleen op de computer opgeslagen worden, deze ook op je geheugenkaart te laten opslaan, in zowel RAW als JPG of beide.

dfa565b5cc663874f78be514c1760e14

Hands-on

Gisteren had ik de mogelijkheid om deze camera een kort moment aan de tand te voelen. Hiervoor waren een aantal ballet- en capoeira dansers opgetrommeld zodat we de camera’s konden testen op bewegende modellen.

Na wat gerommel om de camera goed in te stellen, stond deze op AF-C en wide kon de autofocus met gemak de dansers in hun bewegingen volgen. Ik gebruik eigenlijk al sinds de lancering een A99 en de verschillen zijn behoorlijk groot. De volgfunctie is bijna niet vergelijkbaar en de snelheid van fotograferen is ook flink toegenomen. Zijn alle foto’s raak? Nee, maar wel het overgrote gedeelte. Ik had de 50 mm Zeiss 1,4 lens dus een aantal missers zal zeker te maken hebben gehad met de kleine scherptediepte.

Ik heb geprobeerd de buffer vol te laten lopen door een enorm aantal foto’s achter elkaar te nemen, maar dat viel niet mee. Je kunt na een burst je foto’s direct terugzien en inzoomen op het beeld, in je zoeker zie je een indicatie van wanneer je weer een volgende burst zou kunnen doen. Je ziet deze als het ware teruglopen naar nul. Een enkele foto nemen terwijl er nog weggeschreven wordt was geen probleem.

Het nieuwe menu zou overzichtelijker moeten zijn, maar om daar wat over te kunnen zeggen heb ik de camera te kort in handen gehad. De vormgeving zag er in elk geval anders uit, met wat kleurtjes en wat minder tabjes zou uit mijn hoofd, maar een uitgebreide test zou moeten uitwijzen of het inderdaad makkelijker te gebruiken is.

De camera ligt wat mij betreft nog steeds prima in de hand, de body heeft ongeveer dezelfde maat als de a77II.

dsc_1238-1

Eigenlijk is de A99II een A7rII in een A-mount jasje, met een betere LSI waardoor het opslaan en terugkijken een stuk sneller zijn dan bij de E-mount variant. Omdat ik zelf nog steeds een heel mooie set A-mount lenzen bezit en ook de A99 in de studio nog zeer regelmatig gebruik naast de A7 voor reportagewerk vanwege het gewicht, ben ik blij met deze aankondiging. Het prijskaartje was wel even slikken dus ik denk niet dat ik in de rij ga liggen voor de winkel als deze camera beschikbaar komt, maar ik maak toch een aantekening in potlood op mijn verlanglijstje…

Omdat het pre-productiemodellen waren waar we mee aan de slag gingen, mochten we geen beelden meenemen die we met de camera’s gemaakt hadden.

Prijs en beschikbaarheid

Kostte de A99 bij introductie 2800 euro, voor de A99II of ILCA-99M2 zul je 3600 euro moeten gaan betalen. Hiermee ligt het prijskaartje zo goed als gelijk aan de A7rII. De camera zal vanaf november beschikbaar zijn.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.