Nieuw flitscontrole-systeem van Sony

Zoals eerder dit jaar al aangekondigd komt Sony met een eigen systeem om opzetflitsers draadloos vanaf je camera te kunnen bedienen.

Was er in het verleden niet veel keus als je je Sony flitsers off-camera wilde gebruiken, ook wel strobist genoemd, tegenwoordig zijn er al aardig wat compatible systemen op de markt. Bij veel universele systemen heb je het probleem dat het voetje van de Sony flitsers net niet helemaal goed contact maakt, of dat je als een ware MacGyver aan de gang moet om een en ander aan de praat te krijgen.

De reden om je flitser los van je camera te gaan gebruiken kan verschillen. Over het algemeen is het sowieso mooier als het licht uit een iets andere richting komt dan direct van de camera. Je zult dit vast ook wel eens opgemerkt hebben met je telefoon of compactcamera: Achter het onderwerp heb je ineens een dikke zwarte schaduw op een muur oid. Dit soort zaken kun je voorkomen door niet direct vanaf de camera te flitsen. Ook heeft het vele creatieve toepassingen, je kunt een tweede licht achter je onderwerp zetten bijvoorbeeld. Of zorgen dat zelfs op klaarlichte dag je onderwerp in een spotlight staat.

Een creatieve strobist toepassing

Voorbeeld van Strobist ©amfion fotografie

Dit nieuwe systeem is compatibel met Sony’s Alpha-camera’s met verwisselbare lenzen en externe flitsers. Het belichtingssysteem bestaat uit de FA-WRC1M afstandsbediening en de FA-WRR1 ontvanger.

Met een bereik van 30 meter zal het systeem voor de meeste toepassingen bruikbaar zijn. Je kunt gebruik maken van de TTL-modus, de Handmatige modus of de Groepsmodus.

TRG_RCV_Identifing_parts 1

In totaal kun je tot 15 flitsers bedienen in 5 flitsgroepen. De opnamemodus, flitsverhouding en de belichtingscompensatie van de flitsers zijn op afstand te bedienen.

Ook kun je een meerdere camera’s op afstand (tot 30 m) bedienen, dit wordt bijvoorbeeld door sport- en natuurfotografen toegepast.

Het nieuwe belichtingsbedieningssysteem biedt een flitssynchronisatiesnelheid tot op 1/250ste seconde. Ook High Speed Sync (HSS) is beschikbaar. Het flitsniveaus kan via 25 stappen worden ingesteld (1/1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32, 1/64, 1/128, 1/256), met tussenstappen van 1/3 EV. Je kunt elke flits afzonderlijk instellen. Uit de beschrijving is mij alleen niet duidelijk of dat ook vanaf de commander/afstandsbediening kan.

Het belichtingssysteem is vanaf september 2016 te koop. De afstandsbediening zal € 420 kosten en de draadloze ontvanger € 240. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.