Sony kondigt QX1 en QX30 aan

Tijdens de gadget- en electronicabeurs IFA in Berlijn, werden door Sony twee nieuwe telgen in de QX lens-style camera’s aangekondigd: De ILCE-QX1 en de DSC-QX30. Deze bijzondere camera’s bedien je met je smartphone, maar hebben wel een eigen sensor.

orig_Sony QX 1_wXperiaNEW_4-1200

Vorig jaar werd met de Sony QX10 en QX100 een totaal nieuw concept gelanceerd, een camera-unit zonder schermpje om te zien wat je fotografeert, daar gebruik je je smartphone voor. Deze camera’s bedien je voornamelijk met je mobiel of tablet. Een aantal functies zoals zoom en afdrukknopje vind je ook fysiek op de camera.

Met de QX1 gaat Sony nog weer een stapje verder: Hier kun je ook lenzen gaan verwisselen. Eigenlijk word je telefoon hierdoor het bedienings-instrument van een systeemcamera. Vandaar ook het verschil in de benaming tussen de twee nieuwe QX-en: De Interchangeable Lens Camera met E-mount (ILCE) QX1 waarbij de lens kan verwisseld kan worden en de Digital Still Camera (DSC) QX30 waarbij dat niet kan.

IFA2014-06211

De QX1 heeft een sensor van APS-C formaat, die ook in systeemcamera’s en spiegelreflexen worden gebruikt. Zoals gezegd passen de E-mount (NEX) lenzen direct op deze lenscamera, maar met een adapter kun je ook je A-mount lenzen van Alpha reflexcamera’s gebruiken (of met een Metabones-adapter ook lenzen van andere merken). Of dit nog handig in balans te krijgen is met je telefoon is even de vraag, maar ik ga het zeker uitproberen.

De Playmemories Mobile-app die je gebruikt om de QX te bedienen heeft een flinke update gehad, je hebt de nieuwste versie nodig om deze verse modellen te bedienen. Nieuwe functies zijn ‘Focus Frame’ waarbij je de scherpstelling op een bepaald onderwerp kunt vastzetten. Ook kun je een grid line laten zien in de interface en is remote playback van opgenomen videos mogelijk.

Niet geheel onnodig is de NFC-functionaliteit verbeterd en met een nieuwe BionZ processor zou de verbinding met je telefoon sneller tot stand moeten komen en betrouwbaarder zijn.

Met de QX1 kun je foto’s maken in RAW+jpg formaat, interessant als je achteraf nog veel informatie wil hebben om foto’s zonder kwaliteitsverlies te kunnen bewerken. Ook is deze voorzien van een kleine flitser.

IFA2014-06218

De QX30 heeft een 30x optische zoom lens (24-720mm equivalent) en stabilisatie, wat zeker bij ver inzoomen natuurlijk geen overbodige luxe is. Ook kun je gebruik maken van de 60x digitale zoom, die er tegenwoordig wel een stukje beter uitziet dan wat we nog kennen uit de begintijd van de digitale camera’s.

Voor alle lenzen in deze serie is een nieuwe kantelbare adapter om de camera op je telefoon te bevestigen, je kunt er de ultieme selfie mee nemen, maar ook de lens draaien naar portretstand. Bij de kit is ook een soort gripje waardoor het vasthouden los van de camera enorm veel makkelijker wordt. Deze accessoires zijn bij de QX1 inbegrepen, maar uiteraard ook bij de andere QX-en te gebruiken.

IFA2014-06215

IFA2014-06214

Mijn eerste ervaringen met de QX1 zijn positief: De vernieuwde app is een stuk beter en de beeldkwaliteit ziet er prima uit.

De QX1 heeft een sensor van 20,4 megapixels en de QX30 heeft er 21,1.

PICT_20140905_211135

Foto genomen met QX1

Ook werd de ActionCam mini aangekondigd, die maar tweederde van de afmeting heeft van de gewone ActionCams. Je bedient deze met een viewfinder horloge, waar je trouwens ook de QX-en mee kan bedienen.

IFA2014-06302

Even de ActionCam mini in verhouding.

Voor deze camera’s zijn een aantal kits verkrijgbaar zodat je deze makkelijk bij een uiteenlopend aantal activiteiten kan gebruiken zoals de Bike-kit en de Wearable-kit.

De HDR-AZ1 Action Cam Mini is beschikbaar vanaf oktober en heeft een winkeladviesprijs van 350,- euro voor camera en afstandsbediening. 400,- euro voor camera en afstandsbediening en accessoires: rollbar mount + Anti Fog sheet + Headband. 400,- euro voor camera en afstandsbediening en accessoires: rollbar mount + Anti Fog sheet + Wrist mount.

Vanaf oktober liggen de nieuwe QX-en in de winkels:
De QX1 (incl. 16-50mm lens) heeft een winkeladviesprijs van 450,- euro en is beschikbaar in zwart.
De QX30 heeft een winkeladviesprijs van 300,- euro en is beschikbaar in zwart.
De QX10 zal nu ook verkrijgbaar gaan zijn in de nieuwe kleuren koper en roze heeft een winkeladviesprijs van 200,- euro.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.