EISA awards 2014-2015 bekendgemaakt


Met de IFA (jaarlijkse consumenten-electronica beurs in Berlijn) en de Photokina (tweejaarlijkse fotografiebeurs in Keulen) in het vooruitzicht, zijn de EISA-awards bekendgemaakt. Fotografie heeft zijn eigen categorie. Wie zijn dit jaar de winnaars?

Wat me elk jaar opvalt is dat er altijd een mooie verdeling onder de merken is welke camera’s in de prijzen vallen. Misschien wat te slecht gedacht, maar ook dit jaar worden alle groten weer redelijk evenredig geëerd…

Spiegelreflex

Nog steeds voor veel mensen de meest interessante categorie:

Beste consumenten DSLR: Canon EOS 1200D

Canon_EOS_1200D_10-580-100

Quote;”Deze compacte, lichte en makkelijk te gebruiken digitale instapreflex is bedoeld voor zowel beginnende fotografen als gevorderden met een smallere beurs.” 

Beste geavanceerde DSLR: Pentax K-3

Een van oudsher gerenomeerd cameramerk, nog steeds een goed alternatief voor de bekendere cameramerken. Vooral de weersbestendigheid is en blijft een van de sterke punten van dit merk.

pentax-k-3

Quote: “Hoewel voor een optimale detailweergave is besloten om het laagdoorlaatfilter weg te laten, heeft Pentax een slimme oplossing gevonden om moiré te voorkomen: de instelbare laagdoorlaatfilter-simulatie van de K-3 gebruikt de beeldstabilisator om de sensor tijdens de belichting licht te laten trillen.”

Beste professionele camera: Nikon D4s

Nu een paar keer deze camera kunnen gebruiken en het is inderdaad een uitzonderlijke camera. Een echt werkpaard.

d4s

Quote: “Bovendien maken het verbeterde AF-systeem met 51 scherpstelpunten en de D-film-functionaliteit de D4s veel breder inzetbaar dan z’n voorganger. ” 

Systeemcamera

Het snelst groeiende en meest innovatieve camera-segment van de afgelopen jaren. Steeds meer mensen komen erachter dat je ook met een ‘kleine’ camera dezelfde resultaten kan behalen als met een spiegelreflex maar met veel handzamere uitrusting.

Beste consumenten compact system camera: Olympus OM-D E-M10
omd 

Quote: “De E-M10 bezit een body van magnesiumlegering met een uitstekende elektronische zoeker (1,44 miljoen beeldpunten en een verversingssnelheid van 120x per seconde) plus een verstelbaar lcd-scherm met een groot aantal opties voor aanraakbediening, waaronder scherpstelling, belichting en opnames maken.” 

Beste geavanceerde compact system camera: Fujifilm X-T1

Voor veel fotografen de keus als ’tweede’- of ‘prive’-camera. Met zijn retro uiterlijk en functionaliteiten die doen denken aan de analoge camera’s van weleer heeft deze camera een grote aantrekkingskracht.

fuji xt

Quote: “Meer dan welke andere digitale camera dan ook tot op heden belichaamt de Fujifilm X-T1 de analoge spiegelreflexbeleving. Z’n retrostyling, met een traditioneel palet aan instelwielen en knoppen, spreekt tot veler verbeelding. Maar het zijn de prestaties en de beeldkwaliteit die dit een Award-winnaar maken.” 

 Beste professionele compact system camera: Sony Alpha 7R

Enige systeemcamera met een fullframe sensor. Zelf ben ik dol op deze camera en vind ik het een terechte winnaar.

a7r-9393

Quote:”Met z’n 36-megapixelsensor zonder laagdoorlaatfilter levert de Alpha 7R een extreem hoge resolutie: de hoogste van alle systeemcamera’s van dit moment. De Sony BIONZ X-processor brengt ISO-waarden tot 25.600 binnen bereik met relatief weinig ruis. Het contrast-AF-systeem gaat snel en doortastend te werk, terwijl de uitstekende elektronische zoeker en het verstelbare 3” scherm een helder zicht bieden op het onderwerp. Dankzij de ingebouwde Wi-Fi- en NFC-functionaliteit kun je de camera ook op afstand bedienen en draadloos beelden overzetten.”

Naast bovenstaande categorieën zijn er nog andere prijzen uitgereikt zoals beste compactcamera en prijzen voor objectieven. Een overzicht en alle juryrapporten vind je hier. Ook de andere categorieën zoals HiFi en Home-Theatre kun je daar vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.