De PENTAX 645Z: middenformaat met CMOS-sensor

Deze week lanceerde RICOH lanceert PENTAX 645Z, de nieuwste digitale spiegelreflexcamera in middenformaat.

Met een nieuwe CMOS-sensor met ongeveer 51,4 effectieve megapixels geeft deze camera beelden in superhoge resolutie.645Z

Specificaties:

  • 51 MP CMOS sensor, ISO 204.800
  • Full HD movie
  • 3,2’’ Kantelbare LCD Monitor
  • LiveView shooting still & movie
  • Nieuw SAFOX XI autofocus system

Pentax staat bekend om zijn weer- en stofbestendige constructies en dat is ook in deze camera zo. Wel een fijn idee, want deze camera heeft een adviesprijs van 7.999 euro. Een stevige prijs, maar voor een middenformaat camera wel betaalbaarder dan zijn concurrenten.

Het is de eerste camera in zijn soort die ook (hd) kan filmen: 1920 x 1080 pixels/60i/30P framerate in het H.264-opnameformaat.  Naast de ingebouwde stereomicrofoon biedt dit model ook een stereo-mic-aansluiting en een volumeregelaar. Het is zelfs mogelijk intervalvideo’s te maken met 4K-resolutiebeelden (3840 x 2160 pixels, in Motion JPEG- of AVI-videoformaat).

Publiek geheim is dat de sensor die in het hart van deze camera ligt door Sony gemaakt wordt,

Burstrate is zo’n 3 beelden per seconde. Vergeleken met DSLR’s niet veel, maar met in het achterhoofd dat dit geen camera is voor sportfotografen, een prima hoeveelheid. Je kunt in RAW zo’n tien beelden snel achter elkaar maken, dan loopt de buffer vol.

645Z_Solo_01

De Pentax kan wel een spatje hebben

Het autofocus-systeem SAFOX 11 heeft 27 meetpunten (waarvan 25 kruissensoren). Ook bij weinig licht zou het scherpstellen goed moeten gaan, de AF-module heeft een breed bereik – van -3EV tot +18EV (bij ISO 100 en 23°C)

Omdat deze camera waarschijnlijk niet vaak op stand “P” gebruikt zal worden is het handig dat de camera een vergrendelingsknop heeft die de bedieningsknoppen van de camera buiten werking stelt, zodat je niet per ongeluk de instellingen verandert.

Kortom: Een camera waar veel mensen warm voor zullen lopen en zeker ook niet professionele gebruikers hun zakcentjes voor opzij zullen gaan zetten.

Als het goed is, is de Pentax 645Z vanaf juni verkrijgbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.