Dans- en foodfotografie met Canon

Afgelopen dinsdag organiseerde Canon in de Kromhouthal in Amsterdam een inspiratiemiddag voor on- en offline pers. We waren in de gelegendheid een drietal workshops bijwonen, uiteraard konden we hierbij gebruik maken van Canon foto-apparatuur.

 

canon-0259

Danseressen van Dance in Art olv Martine van Santen

Op het menu stonden:

  • Fotograferen van actie (dans) met de nieuwe EOS 7D Mark II – met Jip Barth
  • Fotograferen van ‘food’ met de nieuwe PowerShot G-serie camera’s – met Remko Kraaijeveld
  • Een aantal tips van Adobe – met Pieter van Helvoirt

canon-0228

Als eerste kon ik met de Canon EOS 7d II aan de slag. Het fotograferen van dans is een heel lastige discipline en om op het juiste moment een foto te kunnen maken was het fijn dat we de mini-voorstelling twee keer konden zien, dan is het makkelijker om momenten te herkennen waarop de danseressen een bepaalde richting op zullen gaan of bepaalde houding aan gaan nemen. De autofocus van de 7d II is erg snel en zelfs bij de snelle bewegingen waren bijna al mijn foto’s scherp. (Hierbij natuurlijk ook afhankelijk van de juiste instellingen van sluitertijd/diafragma/iso)

canon-0126

canon-0220

Hierna kon ik aanschuiven bij de presentatie van Pieter van Helvoirt die in razend tempo een heleboel nieuwe features voorbij liet komen van het Adobe Creative Cloud abonnement. Naar de Apps, die alleen op IOS werken, had ik persoonlijk nog niet heel veel gekeken, maar de mogelijkheden hiervan moet ik zeker nog eens even onder de loep nemen. Ook de Libraries, waarmee je assets zoals bestanden en kleurpaletten in  de verschillende programma’s van Adobe kunt delen, hebben heel veel opties die ik nog niet allemaal ontdekt had.

Als laatste ging ik aan de slag met de Canon G7x en het fotograferen van een food-setting met Remko Kraaijeveld.

canon-2575

Met het mooie bestek en de glitters was ik wel gelijk in een vroege kerststemming.

Een aantal leuke tips:

  • Zorg voor een mooie ondergrond.  Bij de foto hierboven is dat een oud deksel van een blikken doos, maar ook de tafel van oude planken bij de foto hieronder was erg geschikt.
  • Laat je flitser of continulicht over het onderwerp heen schijnen, dat voorkomt ‘hot-spots’ van fel licht.
  • Over het algemeen komt het licht schuin van achteren bij het fotograferen van eten. Dit geeft meer structuur dan licht direct van voren.
  • Met reflectieschermen en -schermpjes (met een soort ‘derde hand’ om ze vast te houden) kun je eenvoudig schaduwen ophelderen.
  • Zorg voor ‘lagen’ in je foto.
  • Laat voorwerpen elkaar niet ‘raken’ maar laat ze liever overlappen.
  • Heel hip is ook het van bovenaf fotograferen van eten, dit gaat je alleen niet lukken met een groothoeklens of als je zoomlens zover mogelijk uitgezoomd is.
  • Juist ook bij eten fotograferen moet je je bewust zijn van een goede compositie en dat je bepaalde zaken, zoals bijvoorbeeld een aspergekopje, niet op een gekke plek afsnijdt.
  • Ook met natuurlijk licht kun je heel mooie voedselfoto’s maken.
  • Ruimte in een foto kan gebruikt worden voor het plaatsen van tekst in een publicatie.

(Hier heb ik al eens een aantal tips voor voedselfotografie verzameld)

Een goede food-foto is echt teamwork aldus Remko. Je bent voor het resultaat ook heel erg afhankelijk van de een goeie styling en het gerecht, het hele plaatje moet kloppen: Het bestek, de kleur van het servies in combinatie met de kleur van het gerecht etcetera. Het is met de fotografie een echt samenspel om tot een goed resultaat te komen.

canon-2530

De Canon G7x is een mooie camera, maar ik miste toch wat scherpte in de opnames ten opzichte van een reflex- of fullframe camera. Voor een heleboel toepassingen zijn de foto’s natuurlijk meer dan goed genoeg, maar voor een publicatie oid lijkt me dit niet voldoende. Verder is het in het gebruik een prettige camera.

2 thoughts on “Dans- en foodfotografie met Canon”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.