Eenvoudige tips voor voedselfotografie

Naast de Selfie is het fotograferen van je eten ook heel erg populair. Hoe kun je met eenvoudige middelen en even nadenken zulke foto’s een stuk interessanter maken?

Als struinend op Pinterest naar een goed recept voor een gembercake viel me weer eens op hoe ontzettend belangrijk de foto bij zo’n artikeltje of “pin” is. Ziet het eindresultaat er smakelijk uit, dan ben je veel eerder geneigd het eens uit te proberen dan wanneer er een wazig telefoonfotootje bij staat. Misschien is het wel heel erg goed geslaagd en smaakt het verrukkelijk, maar omdat we dat op afstand niet kunnen proeven is de foto de enige indruk die je op kunt doen voordat je het zelf klaar gaat maken.

Ik ben geen voedselfotograaf en ga dat ook zeker niet worden, maar met deze tips kun je op een eenvoudige manier de foto van je zelfgevulde eitjes er een stuk smakelijker uit laten zien.

Licht

Eten ziet er eigenlijk altijd mooi uit in zacht tegenlicht. Valt het licht van voren op het eten, dan ziet het er een stuk minder aantrekkelijk uit. Hoe doe je dit op een eenvoudige manier? Zet een tafeltje voor een raam waar niet direct zonlicht op valt. Voor sommige producten zoals aardbeien en zomerfruit kan harder licht dan wel weer heel appetijtelijk zijn, omdat je dit een zomers gevoel geeft.

Hier een voorbeeld van een eenvoudige foto opstelling:

strobista-9047

Ingrediënten

Als je de ingrediënten van je gerecht ook onbereid wilt laten zien, dan zul je hier bij het kopen wel rekening mee moeten houden. Ziet het er dan al niet al te smakelijk uit, dan wordt het erg lastig om er een mooie foto van te maken.

strobista-9048

Gebruik eenvoudige accessoires

Je hoeft geen met damast gedekte tafel te hebben om het gerecht mooi aan te kleden. Een houten plank, een stukje leisteen en wat leuk bestek in een hoekje doen het al goed, of laat wat zien van de ingrediënten die je gebruikt hebt. Denk ook aan een mooi servet of juist een stoere theedoek die nog net een puntje in beeld is. Druk gedessineerd serviesgoed vind ik afleiden van wat je hebt klaargemaakt. Een eenvoudige witte kom of bord vind ik dan beter gekozen.

De ondergrond voor de foto’s bij dit artikel zijn bijvoorbeeld gemaakt op een stuk hardboard dat ik met twee kleuren acrylverf en een ‘hartvlammer’ (geen idee overigens dat het zo heette) omgetoverd heb tot iets dat er ongeveer uitziet als een oude houten plank, bordjes uit de kast, bestek geërfd van oma en een theedoek van de action.

hartvlammer

strobista-9051

Voor en Na

Wil je dat mensen niet alleen het water in de mond loopt, maar ook dat ze je gerecht eventueel kunnen reproduceren dan zijn ‘voor’ en ‘na’ foto’s onontbeerlijk.

Actie

Laat ook eens het daadwerkelijk proces zien, het bubbelen in de pan, het opscheppen, iemand die ingrediënten snijdt. Hierbij kan wat bewegingsonscherpte ook een mooie sfeer geven.

opscheppen

Dichtbij

Niet al je props of je hele taart moeten perse in z’n geheel op de foto, een stukje naast het beeld laten vallen geeft vaak een spannendere foto dan ‘alles erop’. En dat geldt niet alleen voor voedselfoto’s. Ook een voordeel van dichterbij gaan staan is dat je makkelijker onscherpte in je foto kan krijgen. Haal je camera van de ‘auto’ of ‘p’-stand af (dit is niet eng, daar zijn ze voor gemaakt… ) en zet m op de ‘a’ stand. Maak dan het diafragma getal zo klein mogelijk, hiermee maak je de lensopening zo groot mogelijk en stel scherp op een gedeelte van je gerecht dat het dichtste bij de camera is. Je krijgt dan met een beetje fatsoenlijke lens in elk geval een gedeelte van je foto onscherp, wat een betere sfeerfoto oplevert.

Doel

Bedenk ook wat je met je foto’s wil gaan doen. Wil je bijvoorbeeld je eigen receptenboek gaan maken, dan is het handig om wat extra ruimte rondom je gerecht te fotograferen zodat je dat eventueel in je opmaak kan gebruiken. Ga je alleen andere mensen hongerig maken met je foto’s dan is dat natuurlijk minder nodig.

appeltaart

Standpunt

Voor de foto hierboven ben ik zo ongeveer boven het appeltaartje gaan hangen, dat geeft een heel andere sfeer dan dat je op ooghoogte de foto neemt, zoals bij de foto hier beneden.

brownies

Inspiratie

Naast dat ik graag in kookboeken neus voor lekkere recepten vind ik het ook altijd leuk om te kijken hoe de gerechten gefotografeerd zijn. Als inspiratie voor je voedselfoto’s zou ik dus ook zeker even door wat kookboeken bladeren. Ook leuk is om juist eens een heel oud kookboek erbij te pakken, dan zie je dat ook hierin de stijl zeker trendgevoelig is en je aan de foto’s vaak al kunt zien wanneer een bepaald boek uitgegeven is.

In de professionele voedselfotografie schijnt vaak gewerkt te worden met halfgekookte producten, of maniertjes om het eten er nog mooier en bijvoorbeeld glimmender uit te laten zien. Voor een leuke foto van je appeltaart lijkt me dit wat overdreven, maar wil je je daarin verdiepen dan zijn er genoeg artikelen te vinden die je op de juiste weg helpen.

Wil je het allemaal net wat anders of spannender, dan kan dit artikel je bijvoorbeeld nog op leuke ideeën brengen.

Voor alle foto’s bij dit artikel heb ik alleen gebruik gemaakt van natuurlijk/aanwezig licht en een klein beetje nabewerking. Ik heb geen gebruik gemaakt van flitsers, reflectieschermen of andere hulpmiddelen.

Succes met al jullie voedselfoto’s, ik heb in elk geval ondertussen honger gekregen.

 

One thought on “Eenvoudige tips voor voedselfotografie”

  1. Pingback: Dans- en foodfotografie met Canon - Strobista
  2. Trackback: Dans- en foodfotografie met Canon - Strobista

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.