Verslag Professional Imaging 2009

profimg1Dit weekend werd in Nieuwegein de tiende editie georganiseerd van de ‘Professional Imaging‘ beurs. Zoals de ondertitel op hun website al zegt: Vakbeurs voor de Professionele Beeldmaker. Vorig jaar bracht ik voor het eerst een bezoek aan deze beurs. Samen met mijn niet-fotograferende wederhelft liep ik toen op de zeer rustige maandagavond langs alle stands.

Het bleek voor mij een belangrijk moment. De reis er naar toe was zeer problematisch (door een groot ongeluk op de A27 hadden we twee uur naar de watertoren bij Zaltbommel zitten kijken, op twintig minuten van huis) maar ik was blij dat we toch gegaan waren. Niet lang daarna nam ik het besluit om na bijna dertien jaar het onderwijs vaarwel te zeggen en me alleen nog met fotografie bezig te gaan houden. Zoveel mogelijkheden! Daar moest ik wat mee gaan doen.

Dit jaar was ik er op de wat minder rustige dinsdag. Het publiek wat op de beurs rondliep was zeer divers: Studenten, pro’s, semi-pro’s, retailers. Terwijl ik er liep werd er rondgeroepen dat de 6000ste bezoeker net was verwelkomd. De interesse in fotografie is blijkbaar nog steeds niet tanende..

profimg5

Op het gebied van albums is het een uitgelezen kans om de nieuwste mogelijkheden te bekijken, zonder dat je een daadwerkelijk album moet aanschaffen.

Er is bij deze categorie een verschuiving te zien. De aanbieders die alleen dikke, kartonachtige bladen in hun assortiment hadden (bijvoorbeeld Vakcolor) gaan nu ook boeken aanbieden met dunnere bladen. (Twee bladen tegen elkaar gelijmd in plaats van twee bladen met karton ertussen)

Profotonet komt ook met een digitaal album en zij gaan ook meteen een album met dunnere bladen aanbieden.  Vakcolor gaf aan deze nieuwe boeken met dunnere bladen ongeveer vanaf mei te kunnen gaan leveren. Profotonet houdt het op half april.

Binnenkort kan ik hopelijk een review plaatsen van de Profotonet-albums, de voorbeelden op de beurs zagen er zeer veelbelovend uit. Profotonet had een stand samen met Oypo. Wat velen natuurlijk al wisten is dat de foto’s van Oypo door Profotonet geleverd worden. Nu was dat in elk geval overduidelijk.

Vakcolor komt verder met een coating voor hun bladen. Nu zitten er standaard losse kalkblaadjes tussen de pagina’s om beschadigen te voorkomen, maar dat schijnt met de coating niet meer nodig te zijn. Ook leveren zij nu aluminium omslagen voor hun albums en een half perspex half leren omslag.

profimg4

In de losbladige systemen niet zo heel veel nieuws, wel weer wat verbetering in kwaliteit zo te zien en steeds meer aanbieders gaan de bladen ook lamineren, vanwege de grote kwetsbaarheid van de prints.

Dit jaar was het in populairiteit groeiende Asukabook ook aanwezig met een stand. Zelf ben ik niet helemaal gecharmeerd van hun producten, maar zoals ik bij een eerder artikel al merkte ben daar blijkbaar een eenling in. Wel mooi vind ik hun bedrukte dozen voor voornamelijk trouwalbums, heel exclusief.
profimg2

Nikon en Canon waren ook aanwezig met flinke stands. De samenwerking van Nikon met Epson was leuk uitgewerkt. Er werden workshops gegeven, hoewel wat ik ervan gezien heb eigenlijk alleen de mogelijkheid tot fotograferen was en meekijken met een pro en daar kon je dan prints van laten maken. Kudos trouwens voor een wat oudere heer die met een betere compactcamera (ik meen een Leica D-lux 4 of iets dergelijks) tussen het D3x geweld gewoon zijn plaatjes stond te schieten. Tien punten voor stijl!

In het Adobe Theater veel workshops in toegepaste technieken voor hun producten. Aan het aantal mensen te zien dat hier voor langere tijd plaatsnam, een gewaardeerd onderdeel van deze beurs.

profimg3
Een van de meest charmante stands op de beurs vond ik persoonlijk  Positiv. Een Belgische firma met hele mooie producten om je foto’s af te leveren, mapjes, staanders, bedank- en andere kaartjes. Nieuw is het promotiepakket wat je kunt bestellen. Kreeg je voorheen een aantal willekeurige kaartjes toegestuurd als je om voorbeelden vroeg en bijvoorbeeld geen albums, nu kun je voor 150 euro een mooi pakket bestellen met een breed scala van hun producten. Ik vind het een stevige prijs, maar zien doet kopen..

Verder waren ook de aanbieders van allerlei fotografie-benodigdheden vertegenwoordigd: Foto Konijnenberg, Camex, Rittz en importeur Transcontinenta bijvoorbeeld. Mooie opstellingen met apparatuur waar de meesten van ons alleen maar van kunnen dromen…

Uiteraard was er nog meer te zien en heb ik ook vast wel belangrijke dingen gemist, maar ik heb in elk geval weer flink wat inspiratie opgedaan!

Dit artikel is ook te lezen op Photofacts.nl