Sony kondigt A9 aan en FE100-400 mm G-master

De Alpha serie van Sony wordt vandaag uitgebreid met een nieuw topmodel: De A9. Met een dubbel kaartslot en een nieuwe accu richt Sony zich met deze camera op de professionele fotograaf. 

Specificaties

Een stacked C-mos sensor met 24,2 megapixels
Geen black-out moment bij burst-opnames
Volledig geluidloos fotograferen
693 focal plane fase detectie autofocus punten met 60 AF/AE volgmomenten per seconden
Ethernet aansluiting om snel bestanden te kunnen overzetten
Dubbel SD kaartslot
Langere batterijduur dan de A7-serie
5 assige stabilisatie in de body met een voordeel van 5 stops ten opzichte van niet gestabiliseerde camera’s

De ILCE-9 zoals de officiële aanduiding is, heeft een snelste sluitertijd van 1/32000 ste van een seconde.

Door de nieuwe sensor is de data verwerking tot zo’n 20x sneller dan vorige Sony full-frame camera’s. Ook de processor is een vernieuwde versie van de BIONZ X en in combinatie met de de front-end LSI zou dit die extra snelheid moeten opleveren.

De 693 fase detectiepunten beslaan zo’n 93% van het beeld. De sluiter is trillingsvrij, waardoor er geen onscherpe beelden kunnen onstaan door de beweging die de sluiter veroorzaakt.

Gebruikers van de A7-serie kennen het probleem. Door de kleine afmeting van de camera met dito batterij is een setje extra accu’s geen luxe. Met de nieuwe Z batterij, die 2,2x zoveel capaciteit heeft als de W-serie, zou dit een heel eind opgelost moeten zijn.

Ook een veel gehoord argument tegen het professioneel gebruiken van de A7’s is het feit dat deze maar een SD kaart-slot heeft. Deze nieuwe A9 heeft er twee. Er kan dezelfde of verschillende data worden weggeschreven. Dus RAW op de ene, JPG op de andere bijvoorbeeld. Een van de slots kan een UHS-II kaart aan. Ook heeft de camera een Ethernet poort (LAN) met een aantal bijbehorende nieuwe settings, zodat beelden snel op een extern opslagmedium kunnen worden weggeschreven. Ik zou zelf denken dat vooral portret- of productfotografen dit zullen gaan gebruiken.

 

Snelheid

Door de combinatie van de snelle processor en de front end LSI is de buffer capaciteit bij 20 beelden per seconde tot 362 JPG of 241 RAW beelden als er gefotografeerd worde met continue AF/AE tracking.

Het autofocus systeem kan tot 60 keer per seconde een AF/AE berekening uitvoeren, onafhankelijk van sluitertijd. Ook is er geen zwart beeld meer als je fotografeert, je hebt een continue beeld. Dit zou zelfs bij de hoge snelheid van 20 beelden per seconde gerealiseerd zijn.

Het autofocus-systeem is een hybride systeem van fase- en contrast detectie. In vergelijking met de α7R II, die toch ook al behoorlijke scherpstelsnelheden haalde, is dit bij de nieuwe A9 zo’n 25% sneller.

Beeldscherm

Een nieuwe Quad-VGA Oled viewfinder zou een zeer realistisch beeld moeten opleveren, waarbij er weinig tot geen verschil meer is met hetgeen dat je in het echt ziet. Je kunt de framerate van dit schermpje aanpassen in 60 of 120 fps, net wat het beste past bij wat je aan het fotograferen bent.

Overige nieuwigheden

De A9 is uitgerust met een aansluiting voor studioflitsers, als je deze liever bedraad gebruikt. Ook heeft deze zo te zien achterop een vergelijkbare joystick als wat de A99 II heeft waardoor bijvoorbeeld het kiezen van een focuspunt een stuk makkelijker wordt.

Sowieso zijn er een paar nieuwe knoppen bijgekomen, zoals een aparte knop voor drive mode aan de linkerkant van de zoeker en een AF-On knop die gebruikt kan worden om direct de autofocus te activeren bij het fotograferen of filmen. Voor fotografen die graag backbutton autofocus gebruiken een welkome toevoeging.

Ook is er nu AF gebied registratie, waarbij veel gebruikte AF gebieden opgeslagen kunnen worden en door een knop die je daaraan toewijst, opgeroepen kunnen worden. Dit kan ook gedaan worden met een specifieke instelling van belichting, sluitertijd, drive mode enzovoort. De camera kan ook automatisch het laatste scherpstelpunt dat gebruikt is onthouden bij horizontaal of verticaal genomen foto’s. Dan gaat het scherpstelpunt dus automatisch terug naar het laatst gebruikte punt in die specifieke positie.

Er er een ‘My Menu’ optie beschikbaar, waarbij tot 30 menu items in een eigen menu kunnen worden opgeslagen op snel terug te kunnen vinden.

 

 

4K Video

Ik zou bijna zeggen, uiteraard kan deze nieuwe Sony camera ook weer 4k opnames maken, waarbij de hele breedte van de sensor gebruikt wordt en alle pixels worden uitgelezen. Eigenlijk wordt er dan zelfs 6K opgenomen aan informatie, waarbij dit extra stukje wordt gebruikt om 4K in hoge kwaliteit te kunnen leveren. Ook kan er in het populaire 35 mm formaat opgenomen worden.

 

Accessoires

Naast de nieuwe batterij NP-FZ100 is er ook een nieuwe verticale grip VG-C3EM, een multi accu adapter kit NPA-MQZ1K, die gebruikt kan worden als extern battery pack en als snellader, GP-X1EM: een extra gripje voor een betere ergonomie of zoals ikzelf denk, mensen met iets grotere handen, FDA-EP18 oogschelp, een snellader en een beschermfolie voor het schermpje achterop.

Prijs en beschikbaarheid

De α9 zal vanaf juni in Europa beschikbaar zijn voor zo’n 5300 euro.

En het zou bijna ondergesneeuwd worden in dit nieuws, maar er is ook een FE100-400 mm G-master aangekondigd.

FE 100-400mm F4.5–5.6 GM OSS

Met zijn 400 mm is dit op dit moment het langste bereik voor de fullframe E-mount serie.

De G-master line-up zijn de toplenzen voor Sony E-mount. Hier miste nog wel een lens met een langer bereik, vooral voor mensen die graag natuur of sport fotograferen.

Met 22 lens-elementen in 16 verschillende groepen, drie ED glas elementen waarvan een super ED zou dit een minimum an lensfouten zoals chromatische abberatie op moeten leveren. De Nano AR coating zou moeten zorgen voor zo min mogelijk ongewenste reflecties. De lens heeft een 9-bladig diafragma een een minimale scherpstelafstand van 0,98 m.

Voor een 100-400 mm is deze lens redelijk compact en licht, zo’n 1395 gram.

Een nieuwigheid voor Sony is dat je zelf de zoom ring aan kan passen, wil je die erg soepel of juist met wat meer weerstand instellen dan kan dat. De focus hold button kan ook aan bijvoorbeeld de oog-autofocus toegewezen worden. Zelf heb ik hier pas toevallig mee gespeeld en ik vind dit erg handig.

Stabilisatie

De lens heeft ingebouwde stabilisatie, wat zeker bij een telelens geen overbodige luxe is. Als je camera ook voorzien is van stabilisatie dan wordt automatisch de beste stabilisatie gekozen, de twee systemen werken elkaar niet tegen.

Converters

De FE 100-400mm GM kan gebruikt worden met de  1.4x (model SEL14TC) en 2.0x (model SEL20TC) teleconverter. Hierbij kom je dan respectievelijk op 800mm op een full-frame camera en ongeveer 1200mm op een APS-C camera zoals de 6000 serie.

Prijs en beschikbaarheid

Deze 100-400mm GM zoom Lens is vanaf juli in Europa verkrijgbaar met een prijskaartje van ongeveer 2,900 euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.