Sony A7s Full Frame camera die 4K kan filmen

Tijdens de NAB -National Association of Broadcasters- beurs in Las Vegas kondigde Sony recent de A7s aan, een 12 megapixels variant van de vorig jaar gelanceerde A7 en A7r waarmee 4k gefilmd kan worden en die speciaal gericht is op low-light en event-fotografie. De ‘s’ van deze nieuwe camera staat voor ‘Sensitivity mastered’, een verwijzing naar de hogere gevoeligheid van de sensor van het toestel. Ook wordt er een nieuwe gemotoriseerde full-frame zoomlens met E-vatting (28-135mm, f/4) ontwikkeld, speciaal gericht op het filmen met deze camera.

Sony alpha a7s
 

Specificaties


– 12,2 Megapixel Full Frame Exmor CMOS sensor
– E-mount lenzen 
– A-mount- of third-party lenzen met adapter te gebruiken.
– Lichtgevoeligheid van 50 tot 409.600 ISO
– Vollegdige pixel read-out zonder pixel binning process 
– Professionele video functies: XAVC S Full HD recording met 50Mbps en time code 
– Optionele XLR audio inputs
– Verbeterde Fast Intelligent AF prestaties bij weinig licht (tot EV-4)
– Gewicht met batterij en geheugenkaart: ongeveer 489 gram / alleen body 446 gram

Niet iedereen zit te wachten op camera’s met hoge megapixel aantallen. Voor bepaalde toepassingen zoals low-light-, eventfotografie en voor filmen heeft een lager aantal pixels meestal de voorkeur vanwege de betere prestaties bij hoge ISO-waarden, oftewel minder zichtbare ruis. Met de Alpha 7s richt Sony zich op deze groep gebruikers.

4k


4K of ultra HD heeft 4x de resolutie van ‘gewoon’ HD. Met de Alpha 7s kan met behulp van een externe recorder via een clean HDMI output 4K film opgenomen worden. Intern kan er alleen HD opgenomen worden. Vermoed wordt dat het intern opnemen op 4K niet mogelijk is omdat de camera dan te warm zou worden of er sowieso meerdere SD kaarten nodig zouden zijn voor de hoeveelheid data. Dit zou dan niet meer passen in de body, die dezelfde vorm en afmeting heeft als de A7 en A7r.

Pixel


Veel gecombineerde foto- en filmcamera’s kunnen in filmmodus, door gebrek aan bandbreedte of rekenkracht, niet alle pixels uitlezen en gaat er informatie verloren. De A7s leest wel alle pixels uit volgens Sony, waardoor moiré en aliasing niet of nauwelijks zouden moeten voorkomen. Naast dat dit voor de kwaliteit van het filmen grote voordelen heeft, is het ook voor fotograferen met weinig licht een voordeel omdat hierdoor ook minder ruis optreedt. 

α


Werden alle camera’s sinds het verdwijnen van de NEX-naamgeving al aangeduid als α (alpha) camera’s, hetzelfde geldt nu blijkbaar voor de lenzen. De hele range verwisselbare lenzen werd in de persconferentie als α-lenzen gepresenteerd. 

Verwarrend, omdat er twee ‘maten’ lenzen zijn: De E-mount en de A-mount, en heel vaak een A in plaats van een α gebruikt wordt. Voor ervaren a, α of A gebruikers misschien niet zo’n probleem, maar voor mensen die instappen in het α-systeem niet heel duidelijk.


Verwacht wordt dat de Sony Alpha 7s vanaf deze zomer beschikbaar zal zijn, prijs is op dit moment nog niet bekend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.