RX100VI aangekondigd door Sony

Gisteren kondigde Sony het nieuwe model aan in hun RX100 serie. Deze geavanceerde compacte camera heeft inmiddels een behoorlijke reputatie. Wat biedt dit model VI ten opzichte van de eerdere modellen?  

Het eerste dat opvalt is de nieuwe lens. Dat is nu een ZEISS Vario-Sonnar T* 24-200 mm F2.8 – F4.5 zoomlens, waar het vorige model een 24-70 variant had. Veel meer zoombereik dus, want dan wel ten koste gaat van de lichtsterkte, die van versie V was namelijk F1.8-2.8. Toch komt Sony hier de gebruiker tegemoet, het is een veel gehoorde vraag waarom deze camera niet met een groter zoombereik uitgerust was dus bij deze is aan die vraag voldaan. 

Ook kan de sluiter nu bedient worden vanaf het scherm achterop.

Het aantal megapixel is hetzelfde gebleven, wel is de camera voorzien van een nieuwe beeldverwerkingsprocessor.

Specificaties:

  • ZEISS Vario-Sonnar T* 24-200 mm F2.8 – F4.5 zoomlens
  • Dezelfde behuizing als de andere camera’s in de RX100-serie
  • Snelle autofocus (AF): 0,03 seconden
  • 315 fasedetectie AF-punten met 65% dekking van het beeld
  • 1-inch 20.1 MP Stacked Exmor RS CMOS-beeldsensor met DRAM chip en verbeterde BIONZ X-beeldverwerkingsprocessor met front-end LSI
  • 24 fps continu fotograferen met volledige AF / AE tracking
  • Optische beeldstabilisatie is equivalent aan een 4 stops snellere sluitertijd
  • 4K HDR filmopname zonder pixelbinning, plus 4K HDR voor een directe HDR-workflow

24-200 mm F2.8 – F4.5 zoomlens

Met deze nieuwe zoomlens is het bereik van de RX100 ten opzichte van de andere versies bijna verdrievoudigd. Dit is mogelijk door twee asferische ED-glaselementen (extra lage dispersie) en acht asferische lenzen, waaronder vier AA-lenzen (geavanceerd asferisch).

De snelle focus moet ervoor zorgen dat ook snel bewegende onderwerpen goed gefotografeerd kunnen worden. Ook heeft de lens ingebouwde Optical SteadyShot-beeldstabilisatie die gelijk is aan een 4 stappen snellere sluitertijd die onscherpte bij een langere sluitertijd helpt te voorkomen tijdens fotograferen bij weinig licht of als je ver ingezoomd bent.

Autofocus en opnamesnelheden

De RX100 VI heeft, net als modellen uit o.a. de A7 en A6xxx serie beschikbaar is, de mogelijkheid om alleen op het oog te kunnen focussen en te kunnen volgen met de Eye-AF functie.

De camera heeft een hybride autofocus systeem, het zogeheten ‘focal-plane’ en ‘fase-detectie’ systeem, dat met 315 AF-punten 65% dekking van het beeld geeft.

Ook heeft de camera een lcd-scherm met Touch Focus en Touch Pad AF zodat je makkelijk focuspunten kunt kiezen en te kunnen bedienen.

Als aanvulling op het autofocussysteem biedt de RX100 VI supersnel continu fotograferen tot max. 24 fps met volledige AF/AE-tracking en een bufferlimiet van 233 beelden. De weergavevertraging van de elektronische zoeker (EVF) is verbeterd ten opzichte van voorgaande modellen.

De RX100 VI beschikt ook over een snelle sluiter (kortste sluitersnelheid van 1/32.000 seconde) die het ‘rolling shutter’-effect vermindert bij snel bewegende objecten. Met deze sluiter kan geluidloos worden gefotografeerd. Omdat dit niet in alle situaties handig is – denk aan led of tl-verlichting waarbij soms ‘banding’ op kan treden –  is er ook een mechanische-sluiter beschikbaar.

Filmmogelijkheden 

Na 4K filmen is HDR filmen de laatste nieuwigheid op dit gebied. Met de RX100 VI kun je 4K (QFHD 3840 x 2160) filmenvideoproductie. Filmen gaat zonder pixel binning. Alle informatie wordt uitgelezen.

De RX100 VI is de eerste Cyber-shot-camera die compatibel is met 4K HDR, dankzij het nieuwe HLG-beeldprofiel (Hybrid Log-Gamma). Aanvullende professionele videofuncties zijn onder andere S-Log3/S-Gamut3, 120p Full HD-modus, beeldprofiel, proxy-opname en meer. De RX100 VI kan video’s in slowmotion opnemen met  240 fps, 480 fps of 960 fps.

Gebruiksgemak

De nieuwe RX100 VI heeft een 2.35 miljoen pixel XGA OLED Tru-Finder met ZEISS T*-coating scherm. Interessant is dat de RX100 VI de eerste camera is in deze serie die beschikt over een Touch Shutter die kan worden geactiveerd scherm achterop.

Deze biedt een zoomhendel met instelbare zoomsnelheden, en een lcd-scherm dat 180 graden naar boven of 90 graden naar beneden kan worden gekanteld. Je kunt ook de functie Monitor Auto OFF gebruiken waarmee het maximaal aantal foto’s wordt verhoogd met 30%

De camera is compatibel met Wi-Fi, NFC en Bluetooth.

Prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe Sony Cyber-shot RX100 VI camera is vanaf deze maand verkrijgbaar in de Benelux voor € 1300,00

Ook werd dit leuke gripje / statiefje VCT-SGR1 aangekondigd:

 

Geen idee of dit ook in Nederland beschikbaar komt, op buitenlandse sites kost deze zo’n 100 dollar. Zo te zien kun je het filmen starten en stoppen vanaf de grip en ook foto’s maken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.