Review Sony Alpha ILCE-QX1 lens-style camera

Na de vorig jaar door Sony op de markt gebrachte QX10 en QX100 werden een paar weken geleden de Sony QX1 en QX30 aangekondigd: Volwaardige camera-units die je bedient met je smartphone of tablet. De ILCE-QX1 heeft een APS-C sensor en de mogelijkheid om verschillende lenzen te gebruiken. Eigenlijk een systeemcamera dus, maar dan zonder het uiterlijk dat je van een camera gewend bent. Hier lees je mijn ervaringen met de QX1.

sony qx1

Bediening

De recent ge-update Playmemories Mobile App waarmee je de QX1 bedient, heeft er een flink aantal mogelijkheden bijgekregen. Handmatig scherpstellen bijvoorbeeld en Focus Frame. Het bedienen voelt volwassener aan dan bij de vorige versie en je kunt meer zelf instellen. Zo kun je naast Intelligent Auto en Superior Auto kiezen voor Program, diafragma- en sluitertijdvoorkeuze, maar helaas niet voor een echte M-stand. Ook kun je nu een raster laten zien, wat je kan helpen bij het maken van een compositie.

Screenshot_2014-10-05-18-17-47

Je kunt fotograferen in jpg of RAW + jpg. Voor dat laatste moet je wel een micro-sd in de camera hebben zitten.

Het verbinding maken gaat een stuk sneller dan met de QX10 toen die vorig jaar geïntroduceerd werd, inmiddels is daar door een software-update wel verbetering in gekomen, maar de Sony QX1 doet het allemaal net wat soepeler. Inmiddels ben ik ook in het bezit van een telefoon met NFC wat zeker het gebruiksgemak ten goede komt. Omdat het verbinden snel gaat gebruik ik de camera regelmatig te in plaats van de camera van mijn telefoon, zeker vanwege de fantastische beeldkwaliteit.

Sla je RAW+jpg op, dan duurt het helaas wel langer voordat het beeld naar je telefoon verstuurd is. Waarschijnlijk heeft dit veel te maken met de snelheid van het kaartje dat ik in de camera heb zitten, maar ik had helaas niet de mogelijkheid om dit uitgebreid te testen met een andere kaart.

Behalve met je smartphone of tablet kun je de QX-en ook bedienen met Live-view remote horloge -de RM-LVR1 of RM-LVR2V- van Actioncam waarmee je zelfs meerdere camera’s tegelijk kan aansturen.

Gebruiksmogelijkheden

Ik heb de camera voornamelijk gebruikt met de standaard 16-50 mm 3,5-6,3 lens, een nette lens die voor veel systeemcamera’s -voorheen NEX- van Sony als kitlens wordt meegeleverd. E-mount lenzen kun je direct op deze camera gebruiken en met een adapter kun je ook aan de slag met A-mount of als je bijvoorbeeld een Metabones adapter zou gebruiken, lenzen met andere vattingen. Ik heb ook mijn 70-200 via de adapter aangesloten. Uit de hand kan je er dan niet zo heel veel meer mee, en als ik een statief zou gaan gebruiken kan ik de lens natuurlijk net zo goed aan een traditionele camera hangen, maar is het gewoon leuk dat het kan en werkt.

DSC_0246_1

Wat ik met de QX1 -en ook steeds meer met mijn A7r- veel doe is de beelden even bewerken op mijn telefoon en daarna delen via bijvoorbeeld Facebook of Instagram. Of ik stuur ze meteen door naar degene die erop staat. Vooral apps als Snapseed en A Beautiful Mess gebruik ik veel, de eerste om bijvoorbeeld wat te corrigeren en contrast toe te voegen, de laatste om snel een collage te kunnen maken of een tekst toe te voegen aan de foto.

RAW

Omdat de camera op dit moment nog niet/maar net officieel op de markt is, kunnen de geijkte bewerkingsprogramma’s nog niet overweg met de gemaakte RAW-bestanden. Met de Sony Image Converter kun je ze openen, maar de RAW-converter daarvan vind ik maar matigjes. De recent gelanceerde gratis Capture One Express for Sony kan gelukkig wel overweg met de RAW’s en de conversie van de beelden is heel netjes. Eigenlijk rolt er met het gebruik van het standaard QX1 profiel dat het programma gebruikt een mooie omzetting uit. Veel gehoord is dat het vaak lijkt of de jpg’s mooier zijn dan de RAW’s, maar met de standaard omzetting die Capture One doet vind ik dat zeker niet het geval!

Screen Shot 2014-10-05 at 19.17.30

Uiterlijk en specificaties

Een van de dingen die me gek genoeg het eerste opviel aan de QX1 is dat er een nieuw klepje is voor de usb-aansluiting. Dit is nu een klepje met een scharniertje in plaats van met een soort flapje. Bij de QX10 die we hier in huis hebben is dat flapje inmiddels gesneuveld, dus misschien was het ook weer niet zo heel gek dat het me opviel. De camera degelijk en solide aan. In vergelijking tot de niet verwisselbare lens-varianten QX10, QX30 en QX100 is de QX1 niet een mini-camera, maar gaat nog steeds met gemak in je jaszak.

De QX1 is uitgerust met een flitser, vergelijkbaar met die op bijvoorbeeld de Alpha 6000. Doordat de flitser uitklapt op een soort veertje kun je deze ook achterover buigen en daardoor indirect flitsen via het plafond, wat vaak een mooier resultaat geeft dan direct inflitsen. Dit wordt door de fabrikant uiteraard niet aangeraden, maar handig is het wel.

PICT_20140905_211135_1

Hier wel gebruik gemaakt van direct flitslicht, bewerkt met Snapseed

Bij de QX1 worden twee erg handige accessoires geleverd: Vooral het attachement waarmee de je camera makkelijker vast kan houden zit er bij mij eigenlijk standaard op. Het kantel- en draaibare attachement heb ik minder vaak gebruikt. Ik heb niet een heel grote telefoon en vooral in de “selfie-stand” levert het een wat onhandelbaar geheel op. Het draaien vind ik dan wel weer handig, omdat je dan makkelijker foto’s kunt maken in portret-stand.

  • Exmor® APS-C CMOS-sensor met 20,1 MP
  • AVCHD-opnamecapaciteit
  • Afmeting sensor: 23,2 x 15,4 mm
  • ISO 100-16.000
  • Batterijlevensduur (CIPA, FOTO’S) Maximaal 440 opnamen
  • Gewicht alleen body: 216 gram

De camera gebruikt dezelfde “W”-batterij als veel andere Sony camera’s, zoals bijvoorbeeld de A7 serie.

Beeldkwaliteit en ruis

De beeldkwaliteit van deze camera is helemaal prima. Met naar verluid dezelfde APS-C sensor als de α5100 aan boord heeft, zijn de foto’s gewoon goed. Ruis -in het verleden nog wel eens een heikel punt bij Sony-camera’s- is te verwaarlozen tot hoge ISO’s, waardoor ook voor mindere lichtomstandigheden deze camera zijn hand niet omdraait.

DSC00082

ISO 2500 1/160 f3,5 16mm

DSC00263

Met 100 mm macro en LA-EA4 adapter: iso 1000 1/160 f2,8

Conclusie

De Sony QX1 heeft mij heel erg aangenaam verrast met de beeldkwaliteit. Doordat je met RAW kunt werken is het voor mij een camera geworden die ik ook professioneel kan gebruiken.

In tegenstelling tot de QX10 gebruik ik de ILCE-QX1 vooral los van mijn telefoon.  Ik merk dat ik op die manier een aantal creatieve toepassingen ben gaan uitproberen zoals de camera op een klein een-poot-statief monteren. Doordat je het beeld op je telefoon ziet kun je heel gecontroleerd foto’s vanaf een grotere hoogte maken, ook juist lage standpunten zijn om dezelfde reden heel goed te doen. Voor mijn gevoel heb ik nog lang niet alle creatieve toepassingen van deze camera geprobeerd en ik vind het heel leuk dat mijn creativiteit door zo’n heel nieuw concept getriggerd wordt.

Vaak wordt gevraagd of je perse een Sony telefoon moet hebben om deze camera’s te kunnen gebruiken, maar dat is niet het geval. Je maakt verbinding via WiFi en Playmemories Mobile is beschikbaar voor IOS en Android telefoons en tablets.

Wil je graag aanspraak dan is een QX-camera ook zeker een aanrader, zeer regelmatig zal je gevraagd worden wat voor camera dat nou eigenlijk is en hoe het werkt…..

 

N.B. Vandaag bracht Adobe een Camera RAW candidate update uit die wel deze camera ondersteund!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.