Nikon D810A: Camera speciaal voor astrofotografie

Cameramerken richten zich met een model vaak op een specifieke doelgroep. Nikon heeft een camera op de markt gebracht die speciaal ontwikkeld is voor het fotograferen van de sterrenhemel.

155992-D810A_TY_01_005_Horsehead_A3-d71aeb-original-1423491638

Deze fullframe camera is speciaal uitgerust met een aangepast infrarood-filter waardoor de optische filters die veel gebruikt worden, maar ook veel licht wegnemen, overbodig worden. Hierdoor kunnen de kleuren van gaswolken en nevels beter vastgelegd worden zonder dat er een cameramodificatie nodig is. Het nieuwe infrarood filter is vier keer zo gevoelig voor de H-alfa spectraallijn (een golflengte van circa 656 nm). Zo worden rode kleuren beter door gelaten en gefotografeerd worden.

Ook de goede prestaties bij hoge ISO-waarden moeten het de astrofotograaf makkelijker maken spectaculaire beelden te maken.

Omdat juist opnamen met lange sluitertijden voor astrofotografen essentieel zijn heeft deze camera een aantal handige features:  Naast de standen Bulb en Tijd is er de nieuwe stand Handmatige instelling voor langdurige belichtingen, die belichtingstijden tot maximaal 900 seconden mogelijk maakt. Om interne trillingen tijdens de belichting tot het minimum te beperken kun je de elektronische eerste-gordijnsluiter activeren om de kans op micro-onscherpte te verminderen. Wanneer je met livebeeld fotografeert, helpt een virtueel belichtingsvoorbeeld in de standen Bulb en Tijd bij het scherpstellen en kadreren. Ook kan, net als bij de D810, het livebeeld tot 23x worden vergroot, zodat de scherpstelling zeer kritisch en met een grote nauwkeurigheid kan worden gecontroleerd. Ook de virtuele horizon is in kleur aangepast (rood i.pv. geel) zodat het oog niet beïnvloed wordt in de donkere omstandigheden die onvermijdelijk zijn bij astrofotografie.

Omdat de sluitertijden lang zijn voor deze tak van fotografie is het belangrijk dat de camera lang kan werken op een accu, ook hier is bij deze camera extra aandacht aan besteed. De D810A is gemaakt voor langdurig fotograferen en het energiebesparende ontwerp zorgt ervoor dat de camera gegarandeerd duizenden beelden met lange sluitertijden maakt. Met de EN-EL15 accu zijn maximaal 3680 foto´s op één enkele lading, met extra stroombronnen uiteraard nog meer.

De Nikon D810A is leverbaar vanaf 28 mei 2015. De adviesprijs bedraagt €3.799,- .

Specificaties:

  • FX-formaat sensor van 36,3 MP
  • Gemodificeerd infrarood filter: viermaal zo gevoelig voor de H-alfa spectraallijn (golflengte circa 656 nm) als de D810.
  • Handmatige belichtingsstand voor lange sluitertijden: maakt belichtingstijden tot maximaal 900 seconden mogelijk.
  • Elektronische eerste-gordijnsluiter: beperkt interne trillingen tot een minimum voor de scherpst mogelijke resultaten.
  • ISO: het standaard ISO-bereik van 200-12.800 is uitbreidbaar tot 51.200 ISO (equivalent).
  • EXPEED 4 processor
  • Opslagmedia: twee kaartsleuven.  Een CompactFlash-kaartsleuf voor snelle UDMA 7-kaarten en een SD-kaartsleuf voor snelle SDXC- en UHS-I-kaarten met hoge capaciteit.
  • Duurzame body van magnesiumlegering: uitgebreide weerbestendige afdichtingen die ervoor zorgen dat de D810A bestand is tegen stof en vocht.

155969-D810A_14_24_front34r-5f6151-original-1423489563

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.