Nieuwe 4K en HD Action Cams van Sony

Op de CES in Las Vegas, de consumenten-electronica / gadget-beurs, werden vannacht twee action cameras aangekondigd door Sony. De 4K Action Cam FDR-X1000VR en Full HD Action Cam HDR-AS200VR.

Het vastleggen van je belevenissen om die later via social media te kunnen delen is steeds meer ingeburgerd. Wil je deze opnames niet alleen online bekijken, maar bijvoorbeeld ook op je Full HD of zelfs 4K (ultra HD= 4xHD) televisie, dan zul je de opnames ook in die kwaliteit moeten kunnen opnemen. Met de FDR-X1000VR kun je Full HD-video’s (1080p) opnemen met 120p (120 beelden per seconde) en HD-video’s (720p) met 240p (240 beelden per seconde).  De FDR-X1000VR is de eerste Action Cam die opnames met een hoge bitrate in 4K 30p 100/60Mbps (met het gebruik van een geschikte geheugenkaart) kan opnemen. De camera gebruikt daarbij het XAVC S-formaat.

Zowel de FDR-X1000VR en de HDR-AS200VR hebben een Zeiss groothoek-lens van 170°, bij een diafragma van F2,8. Steady-shot is bij de FDR-1000VR alleen te gebruiken als je in HD opneemt. De stabilisatie is wel verbeterd ten opzichte van eerdere modellen.

action cam

HDR-AS200VR

 

Eigenlijk zijn de camera’s continue aan het opnemen,  met een nieuwe functie die “Loop Recording” heet. Beelden worden continu vastgelegd in de geheugenbuffer en zodra je begint met opnemen worden ook de beelden die al in het geheugen stonden vastgelegd en heb je dus minder gauw een ‘aah net te laat’-moment.

Allebei deze nieuwe modellen hebben een stereomicrofoon met ruisonderdrukking.

Highlight Movie Maker

Wat vaak nog veel meer werk is dan het daadwerkelijke opnemen, is het bewerken daarna. Als je alleen de leukste en mooiste stukjes wil gaan laten zien kost het meestal nog ongeveer twee keer zo veel tijd als de daadwerkelijke opname om wat knip- en plakwerk uit te voeren.

De nieuwe functie Highlight Movie Maker, die je met je smartphone/tablet en Playmemories Mobile gebruikt, zou dit makkelijker moeten maken door al voor jou de mooiste momenten eruit te pikken. Gezien mijn ervaringen met andere automatische ‘jaaroverzichten’, ‘highlights’ en soortgelijke diensten die bijvoorbeeld Facebook en Google voor je uitdokteren ben ik benieuwd hoe dit in de praktijk werkt. De filmpjes die hiermee bewerkt worden kun je in MP4 kwaliteit bekijken.

FDR-X1000V

FDR-X1000V

Bij deze camera’s wordt een waterdichte behuizing (SPK-X1) geleverd. Er zijn ook nog een flink aantal andere accessoires leverbaar zoals een helm-mount en een board-mount.

Je kunt deze Action Cams al voorbestellen op de Sony website.

De FDR X1000V zal 449,- euro gaan kosten en de kit met live-view horloge/remote (FDRX1000VR) zal zo’n 550,- euro gaan kosten en vanaf maart 2015 te koop zijn.

De HDR AS200V kun je vanaf maart dit jaar kopen voor 299,- euro.
Als kit met het live-view horloge/remote (HDRAS200VR) heeft deze camera een adviesprijs van 400,- euro en ligt ook vanaf maart 2015 in de (virtuele) winkels.

Ook vanaf maart zijn de HDRAS200VB (bike-kit met bevestiging voor op je fiets en een live-view horloge) en HDRAS200VT (travel-kit met live-view horloge, extra accu en bescherming voor je lens) verkrijgbaar voor 450,- euro.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.