DIY: Maak je eigen studio-achtergrond

Vind je het leuk om af en toe eens een andere achtergrond dan de standaard witte, zwarte of gekleurde rol papier te gebruiken, maar heb je geen zin om kat en kogel uit te geven voor bedrukte achtergronddoeken? Dan is deze tip misschien iets voor jou.

Al vele jaren wordt de witte achtergrond voor veel studiofoto’s gebruikt en ook de voor de thuisstudio is het achtergrondsysteem met witte rol een van de meest verkochte artikelen. Toch zie je steeds vaker ook een gekleurde of zelfs fotorealistische achtergrond. Mijn generatiegenoten zullen die nog wel kennen van kinderfoto’s: Dat je op zo’n hekje ging zetten en dat het bos op de achtergrond gedrukt stond (strand, jungle et cetera).


Nu vind ik die extreem realistische achtergronden soms wat ver gaan, maar een leuk patroon voor in de achtergrond vind ik voor de afwisseling geen slecht idee. Je kunt natuurlijk een wand in een bepaald patroon behangen of verven, maar mijzelf kennende ben ik dit al snel weer zat.

Na een poosje te hebben zitten broeden hoe ik eenvoudig – ik ben geen echte doe-het-zelver – wisselende zelf gemaakte achtergronden zou kunnen gebruiken, liep ik bij een van onze grote bouwmarkten tegen een leuk behangetje aan in een schuttingmotief.. Maar dan. Op een grote plaat lijmen? Goed plan, maar ik heb niet de ruimte om die makkelijk weg te bergen. Eigenlijk zou oprollen zoals een standaard papieren rol het meest makkelijk zijn..

In navolging van mijn oma’s – de ene repareerde alles met plakband, de andere alles met pleisters – leek het aan elkaar plakken van de banen behang mij de beste oplossing. Daarna heb ik de ontstane lap behang aan een houten lat geniet met een nietmachine. In eerste instantie hing ik deze lat op een achtergrondsysteem, maar dit neemt wel heel veel plaats in beslag. Een paar touwtjes aan de muur geniet achter mijn rollensysteem biedt uitkomst.

Achtergrond 8307
 


Hoewel het effect van het behang mij goed beviel, vond ik het jammer dat ik de onderkant niet kon gebruiken, dit zag er niet echt netjes uit en de achtergrond was hierdoor dus alleen bruikbaar voor een halftotaal of close-up. Dit heb ik opgelost door een losse plint te kopen en deze aan beide zijkanten met een klem vast te maken aan de achtergrond. 

Achtergrond 8306
 

Het is afhankelijk van de soort papier welk plakband het beste werkt. Bij mijn eerste “schutting”- motief heb ik schilderstape gebruikt en dit werkt prima, bij het “stenen muurtje” heb ik gewoon breed plakband gebruikt, dit werkt ook maar vond ik iets lastiger verwerken. 

Bij de “planken” koos ik dus weer voor schilderstape, maar toen ik de volgende morgen in de studio kwam was de hele achtergrond uit elkaar gevallen… Een tweede poging met ducttape bleek een beter idee. Probeer het eerst uit op een baan, dat voorkomt teleurstellingen en extra werk.

Bij het knippen van het behang is het wel van belang dat je rekening houdt met een eventueel patroon. Meet eerst de hoogte die je nodig hebt en tel daar het patroon, dat vermeld staat op de verpakking, bij op. Meestal heb je aan één rol behang voldoende voor een achtergrond van zo’n tweeënhalve meter breed. 

Leg de banen behang naast elkaar en kijk of het eventuele patroon goed aansluit. Leg ze dan met de goede zijde onder. Begin met een horizontaal plakbandje bovenaan en sluit het patroon goed aan. Als je dan van daaruit verder naar beneden werkt en de banen goed tegen elkaar aan legt kom je aan de onderkant ook goed uit.

Achtergrond 8313

Plak her en der een strookje plakband horizontaal, dit versterkt de onderlinge samenhang van de banen.

Achtergrond 8317

Als de banen aan elkaar geplakt zijn draai je het hele zaakje om – gelukkig is behang niet zo fragiel als je misschien zou denken – en niet je het op een houten lat.
En zie daar, je heb je eigen achtergrond gemaakt!

Thumbachtergrond
 

Wil je niet met behang en plakband aan de gang dan kun je ook voor een schappelijk bedrag bij drukkers zoals drukwerkdeal een foto of ontwerp op doek laten printen. Ik heb een aantal achtergronden op deze manier gemaakt. De eerste twee heb ik op zeildoek laten doen, een derde op een soepeler materiaal. De zeildoeken varianten zijn wat onhandelbaar en toch ook nog wel vatbaar voor kreuken en glimt nog net iets.

Een ander idee is een mooie stof halen en die netjes ophangen. Dit werkt ook, maar is vaak wat beperkter qua breedte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.