Sony Alpha 7r review

In oktober vorig jaar kondigde Sony de Alpha A7 en A7r aan, bijzondere camera’s met een fullframe sensor in een spiegelloze behuizing. De A7r is daarnaast niet uitgerust met het laagdoorlaatfilter dat in veel camera’s te vinden is. In theorie zou dit superscherpe beelden moeten kunnen opleveren. Of dit zo is lees je in deze gebruikerstest.

a7r-9393

Met dank aan Sony kon ik met deze camera en het Sonnar T * FE 55 mm F 1.8 ZA objectief aan de slag gaan. Samen met de LA-EA4 adapter kon ik ook mijn A-mount objectieven gebruiken. De A7 en A7r maken namelijke gebruik van de E-mount die we kennen van de Nex-serie. Een naam die niet meer gebruikt zal gaan worden, alle camera’s van Sony met verwisselbare lenzen zullen voortaan aangeduid worden met een ‘A/Alpha’ nummering.

Lenzen van andere merken met adapters

Specifieke fullframe E-mount lenzen zijn er nog niet zo veel: de FE 28-70 mm F3.5-5.6 OSS, FE 70-200 mm F4 G OSS, Vario-Tessar® T* FE 24-70 mm F4 ZA OSS, Sonnar T * FE 35 mm F 2.8 ZA en eerder genoemde Sonnar T * FE 55 mm F 1.8 ZA. De Sony-roadmap heeft voor 2014 vijftien nieuwe lenzen op de kaart staan, en daar zullen denk ik zeker een aantal ‘FE/Fullframe E-mount’-varianten bij zijn. Een van de grootste pluspunten van deze camera is dat met de juiste adapter je allerlei prachtige objectieven van andere merken kan combineren met een kleine behuizing met een fullframe behuizing en een 36 megapixel sensor die haarscherpe beelden oplevert.

sony-a7r-05545-bewerkt

Uitsnede uit foto met A7r in combinatie met adapter en 70-200 2,8 Zeiss objectief

Specificaties

  • Nieuw ontwikkelde Full-frame Exmor CMOS sensor met ‘gapless on-chip’ lensontwerp
  • 36,4 megapixels
  • Geen optisch low-pass filter
  • Nieuwe BIONZ X processor met circa 3x snellere verwerkingssnelheid
  • Snelle en intelligente AF (35% sneller dan conventionele autofocus met contrastdetectie)
  • Verbeterde XGA OLED Tru-Finder met breedbeeld
  • Stof/vochtbestendige body van magnesiumlegering en een groot aantal instelmogelijkheden
  • AVCHD Progressive Full HD (1920×1080 – 60p/25p ) video-opnames
  • Instelling van het geluidsniveau en heldere HDMI-weergave
  • 4K foto-output en ondersteuning voor TRILUMINOS display
  • NFC en Wi-Fi voor gemakkelijke verbinding met smartphones & tablets

Uiterlijk en gebruiksgemak

De Sony A7r heeft een stoer en no-nonsense uiterlijk. De knoppen lay-out is overzichtelijk en ook makkelijk aan te passen aan je eigen wensen. Het menu is voor mij als Alpha gebruiker herkenbaar en duidelijk, maar ik vermoed dat iedereen hier zijn weg in zal kunnen vinden. Voor mij ligt de camera prima in de hand, er is eventueel ook een grip verkrijgbaar.

De accu gaat niet overdreven lang mee, maar zeker ook niet kort, voldoende voor een dagje fotograferen, uiteraard afhankelijk van hoeveel je bijvoorbeeld filmt en terugkijkt. De accu wordt opgeladen in de camera, een losse lader is verkrijgbaar als accessoire. Als je met meerdere accu’s werkt denk ik wel een must.

Met deze camera kun je ook gebruik maken van de PlayMemories Camera Apps die beschikbaar zijn. De meest bekende is de ‘intelligente afstandsbediening’ waarbij je je mobiele telefoon kunt gebruiken als bediening van je camera. Er zijn ook nog andere Apps te gebruiken, variërend in prijs van gratis tot 9,99 euro.

Sluiter

Om met de deur in huis te vallen, de sluiter van deze camera is niet stil. Er is een duidelijk sluitergeluid te horen zodra je afdrukt. Voor wat ik voornamelijk fotografeer geen probleem, maar ik kan me voorstellen dat voor straatfotografie of het op korte afstand willen fotograferen van schrikkerige beestjes dit niet ideaal is.

Elektronische Viewfinder

Zelf ben ik inmiddels zo gewend aan het werken met een EVF dat ik even moet terugschakelen als ik weer eens door een optische zoeker kijk. De A7r heeft een heel mooie elektronische zoeker en het is misschien een cliché, maar toen ik eenmaal gewend was aan een EVF wilde ik niet meer terug.

Ik fotografeer op een uitzondering na wel altijd door de zoeker en ik vind het fijn dat ik al in mijn zoeker zie hoe de uiteindelijke foto er ook op het beeldscherm uit zal gaan zien.

Scherpstelling

Een ander groot voordeel van de EVF is dat het je enorm kan helpen bij het scherpstellen. Ik heb standaard de peaking-/reliëf-functie aanstaan. Hierdoor zie je door oplichtende randjes waar de scherpte in je foto zal liggen zodra je de DMF (Direct Manual Focus) of MF aan hebt staan.

Met de DMF-functie maakt je wel gebruik van de autofocus functionaliteit maar zie je dat de scherpte niet ligt waar jij deze wil hebben dan kun je direct handmatig bijstellen, zonder eerst de AF/MF selectie te moeten gebruiken. Het beeld in de zoeker van de A7r zoomt – net als bijvoorbeeld de RX1(r) – in zodra je handmatig gaat scherpstellen. Je kunt dit dus heel erg nauwkeurig doen.

ghislaine-00869
Alleen scherpgesteld op de wimpers

Beeldkwaliteit

En dan waar het uiteindelijk bij elke camera om draait, de beeldkwaliteit. Ik teste de camera uit met de heel mooie 55 mm E-mount lens en door middel van het gebruik van de LA-EA4 adapter – die voorzien is van een spiegel en waardoor je kan werken met autofocus – met onder andere de 85 mm 1,8 Zeiss lens.

De kwaliteit van de foto’s in combinatie met de lenzen waarmee ik de camera getest heb is werkelijk fabuleus! De scherpte van de foto’s is ongekend en het dynamisch bereik van de sensor is erg goed. Kleur- en toonweergave zijn mooi en ogen heel natuurlijk.

De foto’s zijn zo scherp dat je bij close-ups van modellen elke haar, porie en ongerechtigheid ziet. Prachtig natuurlijk dat je elke wimper en nuance van het oog zo scherp kunt vastleggen, maar voor een ‘modellenhuidje’ zul je aardig wat moeten retoucheren.

linda-en-michel-00791
Ook in lastige lichtsituaties presteert de camera uitstekend, zoals hier te zien bij deze foto’s in de Efteling.

a7r-00347

 

sony-a7r-05607

foto’s op respectievelijk iso 4000 en iso 2000

Tot bij hoge ISO-waarden is de ruis minimaal en zijn de foto’s zonder extra ruisreductie achteraf prima bruikbaar. Ook filmen met aardig hoge waarden – uitgeprobeerd op iso 1600 – levert geen problemen op en geeft mooie scherpe resultaten.

WiFi

Heb je een telefoon die uitgerust is met NFC dan kun je via One-Touch direct verbinding maken met de camera. Voor wie dit niet heeft kan het uiteraard ook op de ‘gewone’ manier via WiFi en het invoeren van een code. Het is niet een functie waar ik een camera om zou laten liggen als deze het niet had, maar ik vind het een mooie en handige toevoeging voor het snel kunnen delen van foto’s.

Conclusie

Met de A7r heeft Sony de lat voor de concurrentie op een stevige hoogte gelegd. Een gedurfde sprong voorwaarts waarbij innovatie niet uit de weg gegaan is. Geen retro-snufjes of uiterlijk – wat op het moment een trend lijkt te zijn – maar een echt goed, nieuw concept.

Ik vind de A7r een geweldige camera om mee te werken. Mooi zou zijn als er nog meer lenzen geschikt voor deze fullframe E-mount vatting beschikbaar zouden komen. De adapter werkt goed, maar voor de compactheid van de set zou het fijn zijn. Het mooie aan deze camera is juist dat je een kleine, lichte, professionele camera hebt die een geweldige beeldkwaliteit levert, dan toch met grote lenzen en adapter aan de slag te moeten gaan voelt wat tegenstrijdig.

Graag zou ik zien dat Sony op deze ingeslagen weg voortgaat. Een soortgelijke camera met A-mount misschien? Ik ben in elk geval heel benieuwd wat er nog komen gaat!